Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
20. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 6:24

V Kataru začíná mistrovství světa ve fotbale. Při výstavbě areálu zemřely tisíce imigrantů, fanoušci vyzývají k bojkotu

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
V Kataru začíná mistrovství světa ve fotbale. Při výstavbě areálu zemřely tisíce imigrantů, fanoušci vyzývají k bojkotu
Zdroj: Getty Images/Christopher Pike

Co se po 12 let dělo a kolik lidí při výstavbě stadionů doopravdy zemřelo? Dozvíš se v článku.

V Kataru dnešním dnem začíná mistrovství světa ve fotbale. Prvnímu zápasu Kataru s Ekvádorem předcházelo 12 dlouhých let výstavby rozsáhlého komplexu stadionů a s nimi spojených kauz. Fotbalová událost, kterou po Rusku podruhé v řadě hostí země kritizovaná za porušování lidských práv, je navíc letos zatížena vykořisťováním a smrtí tisíců imigrantů, kteří zázemí pro mistrovství po 12 let budovali. V závislosti na to fanoušci vyzývají k bojkotu.

Celý komplex byl budován úplně od nuly a kromě osmi monstrózních stadionů musel Katar vybudovat celou infrastrukturu hotelů služeb i dopravy včetně metra. Co se po 12 let dělo a kolik lidí při výstavbě stadionů doopravdy zemřelo? Dozvíš se v článku. 

Katar,  MS ve fotbale
Zdroj: Christopher Pike/Getty Images for Supreme Committee 2022


V roce 2010 získává Katar hlasováním na kongresu FIFA právo pořádat mistrovství světa ve fotbale v roce 2022, a stává se tak první zemí na Blízkém východě, která bude největší fotbalovou událost hostit. Už jen samotné zvolení Kataru jako hostující země je však spojeno s kontroverzí a mnozí nevěří, že šlo o fair play.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Okamžitě se začínají množit spekulace o úplatcích a podvrženém hlasování. Rozjíždí se vyšetřování a o rok později viceprezident FIFA Jack Warner zveřejňuje e-mail od generálního tajemníka FIFA, v němž tvrdí, že Katar „koupil“ práva na pořádání mistrovství světa. Warner byl v té době suspendován kvůli vyšetřování korupce.

V témže roce také bývalá mediální referentka pro MS Kataru 2022 uvádí, že katarští představitelé nabídli úplatek za hlasy tří členů FIFA. Později podepisuje dokumenty, ve kterých se přiznává k záměrné lži. V roce 2014 však uvádí, že kvůli své výpovědi zažila nepředstavitelný nový level výhružek, paranoie a strachu a že svou výpověď vzala zpět kvůli vážným obavám o svou bezpečnost. „Do konce života se budu dívat přes rameno,“ uvedla v roce 2014 pro server BBC

Kafala systém – podhoubí pro moderní otroctví

Podezřelý začátek katarské cesty k World Cupu se ani v následujících letech nijak nezlepší. V podstatě okamžitě po zahájení výstavby přicházejí média i lidskoprávní organizace se zprávami o příšerných pracovních podmínkách dělníků, kteří jsou téměř stoprocentně tvořeni imigranty z Nepálu, Indie a Bangladéše. 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 125378 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co je to kontroverzní Kafala systém a jak funguje.
  • V jakých podmínkách byli pracovníci nuceni žít a pracovat.
  • Kolik dělníků během výstavby zemřelo.
  • Jaká byla reakce Kataru na zprávy o nelidských podmínkách.
Domů
Sdílet
Diskuse