Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
25. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 6:51

Jak neskončit na 11 let ve vězení? Vyhni se 8 epickým failům nejmladší miliardářky (Glosa)

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Jak neskončit na 11 let ve vězení? Vyhni se 8 epickým failům nejmladší miliardářky (Glosa)
Zdroj: Flickr/FORTUNE Global Forum/volně k užití

Revoluční krevní testy startupu Theranos skončily fiaskem a Elizabeth Holmes půjde na 11 let do vězení. Kde se stala chyba a jaké dobré rady si můžeš z jejího příběhu odnést?

Díky vynálezu startupu Theranos, který sliboval přinést revoluci ve způsobu testování krve, se Elizabeth Holmes stala nejmladší miliardářkou na světě. Její technologie měla z kapky krve pacienta zjistit, kterou závažnou nemocí trpí, a zachytit ji ve velmi brzkém stadiu. Injekční stříkačky a tradiční laboratoře měly nahradit její malé přístroje Edison v domácnostech, lékárnách, a dokonce i na bojišti. 

Svět na ni pohlížel jako na Steva Jobse v sukni. Revoluce se ale nekonala. V testovacích laboratořích Theranos se šířila špína a ebola, Holmes navíc lhala veřejnosti i svým investorům. Ukázalo se, že to celé byl jen podvod. Bývalá nejmladší miliardářka na světě čelila v lednu žalobě ze čtyř podvodů na investorech a ze spiknutí. Minulý týden pak byla odsouzena k více než 11 letům vězení.

Metoda „předstírej, dokud můžeš“ se jí vymstila. Celé to ovšem mohlo dopadnout i jinak. Jak se „krevnímu“ fiasku dalo předejít? Pojďme se společně podívat na pár rad, které si Holmes tehdy mohla vzít k srdci.

Elizabeth Holmes na Stanfordově univerzitě, 17. dubna 2013.
Elizabeth Holmes na Stanfordově univerzitě, 17. dubna 2013. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

1. Neodcházej z univerzity, která je pro tvůj obor klíčová

Holmes už odmala chtěla v životě dokázat něco velkého. V roce 2002 proto nastoupila na studium chemického inženýrství na Stanfordově univerzitě. Tehdy si usmyslela, že vytvoří náplast, která přiložením k pacientovi zjistí, jestli netrpí nějakou infekcí, a do těla by mu případně vpravila antibiotika. Přestože jí náplast chtěli vymluvit, protože podání antibiotik podle odborníků není tímto způsobem možné, Holmes své profesory neposlouchala.

22. dubna 2024 7:00 Čas čtení 7:21 Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“

Stanfordovu univerzitu nakonec nedostudovala. Ze školy odešla dobrovolně ve svých 19 letech, což bylo několik měsíců po nástupu, a založila vlastní startup Theranos. Údajně byla přesvědčená, že byla natolik geniální, že vzdělání nepotřebovala. Nejspíš se inspirovala svými idoly, jako jsou Bill Gates nebo Steve Jobs, kteří studium na univerzitě také předčasně opustili. Na rozdíl od Holmes si to ale mohli dovolit.

Jobsem se inspirovala i v zaběhlých praktikách technologického průmyslu, pro něž dokonce existuje odborný název vaporware. To znamená dělat sliby, o kterých si nejsme jisti, že je dokážeme splnit.

Kódování, programování a analýzu dat na počítači lze s trochou šikovností a pravidelnou praxí ovládnout i bez univerzitního vzdělání. Pokud jde o vědu, chemii nebo medicínu, to už je jiný příběh. Holmes si zahrávala s lidskými životy a neměla k tomu patřičné vzdělání ani praxi. Na to poukázala také Phyllis Gardner, profesorka medicíny na Standfordu, která v dokumentárním filmu Vynálezkyně: Z kapky krve vylíčila, že se její studentka Holmes zajímala spíše o technickou stránku vynálezů, a neřešila tolik zdravotní dopady pacientů. 

2. Nekopíruj slepě své vzory

Od zakladatele Applu převzala také jeho ikonický vzhled. Jobs byl proslulý svým jednoduchým oblečením a na firemní prezentace nosil téměř vždy černý rolák. Holmes veřejnosti tvrdila, že černé roláky nosila již od svých sedmi let, nicméně to byla lež. Stevem Jobsem v sukni se stala až na doporučení své zaměstnankyně Any Arrioly, když startup začal růst. Mimochodem, Arriola dříve pracovala i ve firmě Apple. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 125527 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Kolik miliard vytáhla Holmes ze svých investorů.
  • Jak dohnala svého zaměstnance k tomu, že si sáhl na život.
  • Proč byl vzduch v laboratoři zamořen ebolou.
  • Co je největším žroutem času, když jsi ve vedoucí pozici.
  • Jak si to ještě nezhoršit, když už všem lžeš.
Domů
Sdílet
Diskuse