Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. listopadu 2022 17:33
Čas čtení 1:00

Australanky by mohly dostávat pracovní volno kvůli menstruaci a menopauze

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Australanky by mohly dostávat pracovní volno kvůli menstruaci a menopauze
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman

Usilují o to tamní odbory ve spolupráci s právníky.

Australské odbory usilují o to, aby země poskytla ženám placené volno v době menstruace nebo příznaků menopauzy. Největší tamní odbory doufají, že se jim ve spolupráci s právníky podaří menstruační volno a volno v období menopauzy prosadit do zákona. 

Na menstruační dovolenou mají ženy nárok v několika zemích, využívají ho málo 

„Je načase, aby došlo k přepracování legislativy. Měla by konečně vzít v potaz, že polovinu populace tvoří ženy. Menstruační a menopauzální dovolená jsou klíčové pro práva pracujících žen, která příliš často zůstávají bez povšimnutí,“uvedla pro server Vice národní koordinátorka majetkových služeb v odborové organizaci United Workers Union Linda Revill.

Pokud odbory uspějí, Austrálie by se mohla stát teprve druhou západní zemí, která uzákoní oba nároky. Letos v květnu dala španělská vláda zelenou zákonu o menstruační dovolené, který by ženám poskytoval tři dny menstruační dovolené měsíčně. V Austrálii to zatím vypadá, že by ženy dostaly nárok na jeden den v měsíci nebo dvanáct dnů ročně.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman

Menstruační volno není ničím zcela novým, několik zemí ho ženám umožňuje už desítky let. Jde například o Japonsko nebo Jižní Koreu. Počet žen, které toto volno dnes využívají, ale klesá. V některých případech za to může fakt, že jde o neplacenou dovolenou. Navíc ne všechny ženy o této možnosti vědí nebo se za menstruaci stydí. 

8. března 2024 12:00 Čas čtení 4:00 Testovala jsem zařízení, které tvrdí, že mě zbaví menstruační bolesti. Jak to dopadlo? Testovala jsem zařízení, které tvrdí, že mě zbaví menstruační bolesti. Jak to dopadlo?

Menstruační volno je stále předmětem mnoha diskuzí. Podle profesorky Elizabeth Hill z The University of Sydney, která se zabývá rovností pohlaví, může ženám pomoci. Hrozí ale také jejich diskriminace na pracovním trhu. Více informací jsme ti přinesli v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse