Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2020 7:24
Čas čtení 2:01
Tímea Krauszová

V těchto zemích mají ženy právo na „menstruační dovolenou“ už desítky let. Mnohé ji však nevyužívají

NEWS
Uložit Uložené

Může za to několik faktorů, experti se však shodují, že jedním z nich je i kultura, ve které je menstruace stále tabu.

Skotsko ve středu jako první na světě rozhodlo, že menstruační potřeby budou na veřejných místech dostupné zdarma. Bšhem toho se začalo mluvit i o tématu, které s menstruací úzce souvisí – tzv. menstruační dovolená.

Volné dny, které by mohly ženy s bolestivou či náročnou menstruací využít, jsou v některých zemích sice běžné již desetiletí, ale počet žen, které toto volno dnes využívá, stále klesá.

Může za to několik faktorů: v některých případech totiž jde o neplacenou dovolenou, ne všechny ženy o této možnosti vědí a navíc, menstruace je v tamní kultuře stále tabu, vysvětluje CNN.

Doporučeno
Budou i v Česku menstruační potřeby zdarma? Babiš požádal Schillerovou, aby našla řešení Budou i v Česku menstruační potřeby zdarma? Babiš požádal Schillerovou, aby našla řešení 25. listopadu 2020 15:15

Které země dávají ženám možnost zůstat během menstruace doma?

V Japonsku mají ženy nárok na extra volno od roku 1947. Zákon měl ženy během bolestivých dní chránit před náročnou fyzickou prací a nevhodnými hygienickými podmínkami. Menstruační dovolenou si ženy mohou vzít v případě, že mají „výjimečně těžký“ průběh menstruace.

Dysmenorea, tedy výjimečně silná bolest při menstruaci, která ovlivňuje běžné denní aktivity, je poměrně frekventovaná porucha. Podle odhadů jí trpí více než polovina žen. Není však dostatečně často diagnostikována.

Volno během menstruace v Japonsku zpočátku využívala více než čtvrtina žen. Průzkum z roku 2017 však odhalil, že dnes ho využívá jen 0,9 % žen. Podle Yumiko Murakami, šéfky tokijské pobočky OECD, za to může zejména to, že ženy o této možnosti nevědí, navíc se za menstruaci i stydí.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sam Dawood (@sam.daw.ood)

Jižní Korea má také zákon o „menstruačním volně“. Přijala jej ještě v roce 1953, ale počet žen, které ho využívají, klesá i tam.

Doporučeno
Vyzkoušela jsem ekologické menstruační pomůcky. Jít do práce s kalíškem byl nejvíce stresující zážitek mého života Vyzkoušela jsem ekologické menstruační pomůcky. Jít do práce s kalíškem byl nejvíce stresující zážitek mého života 2. dubna 2020 11:06

Výhody a nevýhody menstruační dovolené 

Domů
Sdílet
Diskuse