Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
22. listopadu 2022 20:33
Čas čtení 1:06

Vládě Petra Fialy důvěřuje jen 28 % lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vládě Petra Fialy důvěřuje jen 28 % lidí
Zdroj: Úřad vlády ČR

Nejvyšší důvěře se těší starostové (62 %) s obecními zastupitelstvy (63 %).

Prezidentovi v současné době důvěřuje 33 procent občanů, ve vládu a Poslaneckou sněmovnu má důvěru shodně 28 procent lidí. Největší důvěře se těší obecní zastupitelstva a starostové. Vyplývá to z podzimního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který proběhl od září do listopadu a zúčastnilo se ho 821 lidí.

Celková nespokojenost je nejvyšší za posledních pět let

Prezident si proti letnímu průzkumu polepšil o pět procent. Lépe si vede u lidí ve věku od 65 let, vyučených a středoškoláků bez maturity. Důvěru mu častěji vyjadřují také lidé z obcí a malých měst, obyvatelé Čech a zvláště Středočeského kraje, důchodci, příznivci levice nebo ti, kteří se řadí do středu pravolevé škály. Více mu věří rovněž voliči ČSSD a ANO. Naopak nedůvěru Zemanovi vyslovilo 65 % respondentů.

Vláda zůstává na 28 procentech, před rokem na tom byla o čtyři procentní body lépe. Současnou vládu Petra Fialy (ODS) ale prezident jmenoval až 17. prosince. Sympatizují s ní spíše mladí ve věku 15 až 29 let, absolventi vysokých škol, studenti, vyšší odborní nebo vedoucí pracovníci, nižší odborní pracovníci, ti, kteří se politicky řadí do pravého středu nebo jednoznačně na pravici, a voliči koalic SPOLU nebo Pirátů a Starostů. 

Vůbec nejlépe si v průzkumu vedli starostové, kterým aktuálně věří 62 procent lidí, a obecní zastupitelstva s důvěrou 63 procent.

Obecně je s politickou situací spokojeno jen třináct procent dotázaných, nespokojenost s politickou situací pak dalo najevo 62 procent lidí. „V porovnání s posledním šetřením z poloviny roku 2022 se hodnocení politické situace nezměnilo a nadále se pohybuje na nejhorší úrovni od května 2017, kdy se do hodnocení promítala eskalující vládní krize tehdejší koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL premiéra Bohuslava Sobotky,“ uvedli autoři výzkumu.

Domů
Sdílet
Diskuse