Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
25. listopadu 2022 20:47
Čas čtení 1:30

Elektrárny v Českém Krumlově a Kolíně údajně čelí likvidaci. Důvodem je zastropování výkupních cen

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Elektrárny v Českém Krumlově a Kolíně údajně čelí likvidaci. Důvodem je zastropování výkupních cen
Zdroj: Pexels/Natalie Dmay

Novela energetického zákona nejspíš přitíží elektrárnám na pevnou biomasu.

Výrobci elektřiny budou muset zřejmě platit odvody z nadměrných příjmů za její prodej. Senát ve čtvrtek schválil strop tržního příjmu pro výrobce elektřiny. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Konkrétně u elektřiny z pevné biomasy jakožto obnovitelného zdroje energie, který minimalizuje ekologické zátěže, jde o 210 euro (asi 5100 korun). Zástupci těchto elektráren s tím ovšem nesouhlasí. Ve své tiskové zprávě uvedli, že stanovený strop je nižší než náklady na výrobu, které činí 260 euro za MWh (přes 6000 korun).

Blíží se konec ekologického vytápění, varují malé podniky

Pokud novela nabyde účinnosti, údajně povede k likvidaci elektráren na pevnou biomasu a uzavření jejich provozu. Jednou z elektráren, která se chystá ukončit provoz, je například elektrárna v Kolíně. Ta ročně dodává do sítě 40 tisíc MWh čisté energie. „Jestliže ještě na začátku roku činila průměrná cena paliva 120 euro za tunu, v říjnu to bylo již 230 euro,“ upozorňuje Stanislav Žiačik, jednatel společnosti BIOENERGO-KOMPLEX, která elektrárnu provozuje.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Podobné stanovisko zastává Jaroslav Mašek ze společnosti Carthamus, která dodává veškerou elektřinu pro obyvatele a podniky v Českém Krumlově. Podle něj Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nebere na jejich náklady ohled. „Zástupci ministerstva nám v zásadě sdělili, že je naše náklady nezajímají a že podle jejich propočtu musejí být nižší,“ dodává.

S tím ovšem ministr financí Zbyněk Stanjura nesouhlasí. „Nikoho z výrobců elektrické energie neženeme zákonným opatřením do ztráty,“konstatoval Stanjura během čtvrtečního zasedání Senátu. Redakce Refresheru oslovila MPO s dotazy, do publikace článku se však resort nevyjádřil. 

Strop pro biomasu je nižší než pro hnědé uhlí

Podle Maška dochází k paradoxu, že podobně velké energetické zdroje spalující hnědé uhlí mají výrobní cenu zastropovanou na vyšší částku než biomasa, tedy 230 euro za MWh (asi 5600 Kč). Aktuální situace podle něj může vést k návratu ke zdrojům spalujícím hnědé uhlí. Vláda navíc uhelným elektrárnám bude moci cenový limit zvýšit v případě, že vzroste cena emisní povolenky.

Pokud prezident novelu podepíše, strop tržního příjmu pro výrobce elektřiny bude zakotven přímo v zákoně. Kromě elektráren na biomasu a hnědé uhlí se to týká také větrných, solárních, geotermálních a vodních elektráren. Jejich strop bude představovat 180 eur (asi 4400 korun) z prodeje jedné megawatthodiny elektřiny. Z jaderné energie to bude 70 eur (asi 1700 korun), z minerálních olejů a z rašeliny 180 eur (asi 4400 korun).

Domů
Sdílet
Diskuse