Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ivan Koribanič
26. listopadu 2022 19:00
Čas čtení 1:21

FOTO: Vlajka ze srbské šatny na MS v Kataru vyvolala skandál. Mapa na ní zahrnovala i Kosovo

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Vlajka ze srbské šatny na MS v Kataru vyvolala skandál. Mapa na ní zahrnovala i Kosovo
Zdroj: TASR/AP

Kosovo žádá od FIFA adekvátní trest pro Srbsko.

Kosovský ministr sportu Hajrulla Çeku zveřejnil na svém Twitteru fotku ze šatny srbské fotbalové reprezentace na aktuálním mistrovství světa v Kataru, píše Foxsports. Fotkou upozornil na skutečnost, že na srbské vlajce, která visí v šatně, je vyobrazena mapa Srbska, která zahrnuje také Kosovo.

26. listopadu 2022 18:03 Čas čtení 0:36 VIDEO: „Nechceš si toho Messiho vyfotit?“ Trenér Saúdské Arábie křičel na hráče, zápas potom vyhráli VIDEO: „Nechceš si toho Messiho vyfotit?“ Trenér Saúdské Arábie křičel na hráče, zápas potom vyhráli

Kromě toho je na mapě text „nebudeme se vzdávat“. Na tato slova reagoval Hajrulla Çeku tweetem: „Ostudné obrázky ze srbské šatny, které vysílají nenávistné, xenofobní a genocidní vzkazy na adresu Kosova a které k tomu využívají platformu mistrovství světa ve fotbale. Očekáváme konkrétní kroky od FIFA vzhledem k tomu, že Kosovo je plnohodnotným členem FIFA a UEFA.“ Kosovo je členem těchto organizací od roku 2016.

Kroky vůči srbskému gestu udělala i kosovská fotbalová federace. Ta na FIFA podala stížnost proti „agresivnímu postupu Srbska“. „Takový šovinistický čin nemá na sportovních akcích místo. Obzvlášť tehdy, když jde o největší fotbalovou akci,“ uvádí federace v oficiálním stanovisku.

Ta zdůrazňuje, aby srbský akt neprošel v tichosti. „Naléhavě žádáme, aby FIFA přísně uplatňovala svá pravidla a potrestala Srbskou fotbalovou federaci za tento akt, který je v rozporu s hodnotami, které fotbal prosazuje.“ FIFA mezitím zareagovala tím, že zahájila disciplinární řízení vůči srbské reprezentaci.

Srbsko úvodní zápas proti Brazílii prohrálo 0:2 po dvou zásazích Richarlisona. Skupinu G tvoří i se Švýcarskem a Kamerunem. Zápas přinesl i zranění Brazilců Danila a Neymara, jejichž další účast na turnaji zůstává nejistá.

Kosovo je samostatnou zemí od 17. února 2008, kdy kosovský parlament schválil jednostrannou deklaraci, kterou Kosovo oficiálně prohlásil za samostatnou. 

Situace mezi Srbskem a Kosovem byla naposledy vyostřena koncem července, kdy se na hranicích těchto dvou zemí střílelo.

Kosovo plánovalo od 1. srpna žádat od každého Srba překračujícího hranice speciální průkaz a evidenční značky SPZ pro vozidla. Tato pravidla přitom jako první už dříve spustili právě Srbové, Kosovo chtělo opatření zavést recipročně.

Domů
Sdílet
Diskuse