Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
28. listopadu 2022 7:26
Čas čtení 1:05

Zatímco duhová vlajka je na MS v Kataru zakázaná, kamerunský fotbalista nosí na kopačkách vlajku Ruska

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zatímco duhová vlajka je na MS v Kataru zakázaná, kamerunský fotbalista nosí na kopačkách vlajku Ruska
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Gaël Ondoua přitom v minulosti hrál i za ukrajinský klub Zorja Luhaňsk.

Kamerunský záložník Gaël Ondoa si na aktuálním MS 2022 v Kataru zahrál pouhých 22 minut, když v zápase Kamerunu proti Švýcarsku (0:1) střídal v 68. minutě. Namísto jeho výkonů ale veřejným prostorem rezonují kopačky, které si s sebou do Kataru přinesl.

Má na nich vyobrazenou kamerunskou, ale také ruskou vlajku. Ondoa odehrál velkou část své kariéry v Rusku, a to za kluby CSKA Moskva či Anži Machačkala, kromě kamerunského občanství je držitelem i ruského občanství. Informuje o tom Telegraph.

Aktuálně sedmadvacetiletý hráč německého Hannoveru nebude disciplinárními orgány FIFA za ruskou vlajku nijak vyšetřován ani sankcionován, píše NEXTA. Ondoa v minulosti hrával také za ukrajinský tým Zorja Luhaňsk.

Rozhodnutí FIFA je o to spornější, že Rusko je kvůli válce, kterou vede na území Ukrajiny, vyloučeno ze všech soutěží, které zastřešuje FIFA, respektive UEFA.

Duhové vlajky pro kapitány FIFA zakázala

Toto rozhodnutí přichází krátce poté, co FIFA zakázala hráčům Anglie, Dánska, Německa, Nizozemska či Walesu nosit duhovou kapitánskou pásku v rámci projektu OneLove. Tímto projektem chtěly týmy vyjádřit podporu LGBTQ+ lidem.

18. prosince 2022 18:59 Čas čtení 1:20 Obrovské drama! Argentinci jsou mistry světa, finále proti Francii vyhráli po penaltách Obrovské drama! Argentinci jsou mistry světa, finále proti Francii vyhráli po penaltách

Jelikož je Katar konzervativní zemí, ve které je homosexualita trestná, FIFA se rozhodla duhové pásky zakázat. Kapitán Anglie Harry Kane byl přesto spolu s anglickou fotbalovou asociací připraven pásku nosit a zaplatit pokutu.

FIFA v čele s prezidentem Giannim Infantinem však týmům pohrozila, že pokud si hráč takovou pásku i přes zákaz nasadí, bude mu hned na začátku zápasu udělena žlutá karta. Takového trestu se týmy zalekly a pásky nakonec nikdo z hráčů nenosí.

Domů
Sdílet
Diskuse