Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
29. listopadu 2022 17:12
Čas čtení 1:36

Šéf Xixoio Richard Watzke je ve vazbě, v sídle platformy zasahovala policie (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Šéf Xixoio Richard Watzke je ve vazbě, v sídle platformy zasahovala policie (Aktualizováno)
Zdroj: Richard Watzke/propagační materiál

Kontroverzní firma se zabývá obchodem s virtuálními tokeny, odborníci před ní ale varují.

Aktualizováno 19:15 – Policie v úterý zasahovala v sídle platformy Xixoio. Ve vazbě jsou podle Deníku N dva představitelé firmy, zakladatel firmy a předseda dozorčí rady Richard Watzke a předseda představenstva Henry Ertner. „Je tam podezření na investiční podvod,“reagoval zdroj blízký vyšetřování případu.

Článek jsme aktualizovali a přidali vyjádření Radovana Vávry.

Platforma spojená s řadou kontroverzí

Informaci o zásahu ověřila redakce Seznamu Zpráv Byznys přímo v sídle společnosti v Praze 8. Policisté serveru potvrdili, že na místě provádějí úkony v trestním řízení. Policie dorazila i za představiteli firmy.

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že Národní centrála proti organizovanému zločinu dnešního dne provádí úkony trestního řízení,“řekl Seznamu Zprávám mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. 

Většinový akcionář a šéf Xixoio Richard Watzke má vypnutý telefon a na zprávy médií nereagují ani další představitelé firmy. 

Watzke založil platformu Xixoio v roce 2018. Zabývá se obchodem s virtuálními tokeny. „Společnost Xixoio nabízí lidem zhodnocení peněz. Toho chce docílit vytvořením alternativního finančního systému postaveného na bázi technologie blockchain, tedy s využitím decentralizované databáze. Prostřednictvím systému prý budou moci firmy vydávat namísto tradičních akcií tokeny, a tak financovat svůj rozvoj,“vysvětlil její fungování ekonomický deník E15. Ke spolupráci navíc firma získala bývalého šéfa Komerční banky Radovana Vávru.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Od začátku svého působení je ale platforma spojována s řadou kontroverzí a budí pochyby. Podle expertů je například problémové už to, že firma obchoduje s digitálními tokeny, které se v České republice za cenné papíry nepovažují. 

V souvislosti s Xixoio padají z úst odborníků i slova jako švindl a podvod, uměle vyhnaný masivním marketingem. „Produkty společnosti Xixoio považujeme za vysoce rizikové a ohledně fungování celé této společnosti máme řadu pochybností. Provize, které svým obchodníkům vyplácejí, dosahují až 10 % investované částky. Provize jsou neobvykle vysoké a je otázkou, kde na ně společnost Xixoio bere prostředky, když není zřejmé, co tvoří podkladové aktivum, které vytváří zisk,“uvedl pro server peníze.cz Jakub Indra, obchodní ředitel ZFP akademie.

Už zmiňovaný Radovan Vávra na kauzu reagoval. „Žádným způsobem jsem se na společnosti XIXOIO nepodílel. O jejím vzniku jsem se dozvěděl z její reklamní kampaně. Nikdy jsem její token nikomu nedoporučil. Jedna z mých firem chtěla jejím prostřednictvím vydat náš token,“napsal na Twitter. V komentářích pod tweetem se ale ihned strhla debata o tom, že Vávra firmu několikrát propagoval. 

Domů
Sdílet
Diskuse