Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. prosince 2022 11:40
Čas čtení 1:02

Češi a Česky průměrně přečtou dvě knihy měsíčně. Nejvíce čtou lidé nad 60 let, ukazuje průzkum

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi a Česky průměrně přečtou dvě knihy měsíčně. Nejvíce čtou lidé nad 60 let, ukazuje průzkum
Zdroj: Unsplash/Christin Hume

Průměrný český čtenář či čtenářka nejčastěji sáhnou po beletrii a přečtou 2 až 3 tituly měsíčně.

Alespoň na hodinu denně si ke čtení sedne 24 % z 1 800 dotázaných, kteří se účastnili průzkumu českého startupu Knihobot. Více než čtyři hodiny týdně se čtení věnuje 17 % Čechů a Češek, v případě seniorů je to dokonce 28 %. Méně než 30 minut týdně čte 6 %. 


Podle průzkumu Češi nejčastěji (až ve 47 % případech) přečtou dvě až tři knihy za měsíc, přičemž nejaktivnějšími čtenáři jsou lidé nad 60 let – mohlo by se tak zdát, že čím jsme starší, tím více máme času na čtení. 

10. července 2022 7:00 Čas čtení 6:31 Populární literatura nerovná se brak. Hlavní je, že lidé čtou, říká šéfredaktor české beletrie Staněk Populární literatura nerovná se brak. Hlavní je, že lidé čtou, říká šéfredaktor české beletrie Staněk

„Zájem o četbu u Čechů neklesá. Mladí sice v četbě oproti seniorům trochu zaostávají, na rozdíl od starší generace ale častěji nakupují knihy z druhé ruky a přemýšlí nad tím, co mají ve své knihovně – knihy méně hromadí,“ uvedla marketingová ředitelka Knihobotu Tereza Kohutová. Mezi lidmi nad 60 let má více než tisícisvazkovou knihovnu necelá čtvrtina (24 %). Mezi dospělými je to 14 % a u mladých dospělých (18 až 35 let) jsou to pouhá 3 procenta.

Vítězí detektivky, fantasy a sci-fi

U českých čtenářů jednoznačně vítězí beletrie, mezi kterou jsou nejoblíbenější detektivky, fantasy a sci-fi. Pozadu ale podle průzkumu není ani naučná a odborná literatura. Poezie u nás zůstává nedoceněná, za svůj oblíbený žánr ji označilo pouze 10 % z dotázaných. 

Mezi nejvíce zmiňovanými oblíbenými tituly byly například román Zdeňka Jirotky Saturnin, Malý princ či pátá série o Harrym Potterovi. „K nejprodávanějším titulům patří knihy Patrika Hartla a Radky Třeštíkové. Z dětských knih je to třeba bestseller posledních let – Deník malého poseroutky,“ popsala Kohutová s tím, že Češi a Češky si knihy nejčastěji kupují prostřednictvím online knihkupectví a online antikvariátů.

Domů
Sdílet
Diskuse