Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
3. prosince 2022 16:01
Čas čtení 1:03

Netopýři používají k vokalizaci stejné techniky jako deathmetaloví zpěváci, zjistila studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Netopýři používají k vokalizaci stejné techniky jako deathmetaloví zpěváci, zjistila studie
Zdroj: Wikimedia Commons/Gilles San Martin/volně k užití

Nová studie zjistila, že někteří netopýři používají ke své vokalizaci stejné hlasové struktury jako deathmetaloví zpěváci.

Studie dánských vědců, publikovaná v odborném časopise PLOS Biology, se zabývá netopýrem vodním, který se vyskytuje v Evropě a Asii. Zkoumá různé struktury jeho hrtanu – neboli hlasivek, které netopýři používají k rozšíření svého hlasového rozsahu. Právě hlasová komunikace je pro netopýry nezbytná. 

Tito živočichové jsou známí pro svou schopnost echolokace – tedy že se pomocí zvuku orientují ve svém okolí a vyhledávají kořist. Právě netopýři, kteří echolokaci využívají, mají impozantní hlasový rozsah sedmi oktáv. Přitom, jak uvádí stanice CNN, která na studii upozornila, většina savců, včetně lidí, má hlasový rozsah tři až čtyři oktávy. 

Netopýři a deathmetaloví zpěváci mají mnoho společného

Přestože k echolokaci používají extrémně vysoké tóny, ke vzájemné komunikaci používají nízké vrčení. Vědci proto došli k závěru, že kombinace různých hrtanových struktur jim může sloužit k usnadnění obrovského rozsahu a různých typů volání. Mají to tak podobně jako deathmetaloví zpěváci.

„U lidí hrají komorové záhyby roli v několika nízkofrekvenčních formách zpěvu, jako je deathmetalové chrčení a hrdelní zpěv, kde se mohou dotýkat hlasivkové řasy a zvyšovat hmotnost kmitajících struktur,“ popsal tým s tím, že nízkofrekvenční volání u netopýrů vzniká pomocí tzv. falešných hlasových záhybů. 

2. prosince 2022 15:58 Čas čtení 1:10 Podívej se, jak opice s implantovaným Neuralinkem píše myšlenkami. Musk chce začít testovat na lidech do půl roku Podívej se, jak opice s implantovaným Neuralinkem píše myšlenkami. Musk chce začít testovat na lidech do půl roku

Vědci s jistotou nevědí, co chce netopýr vrčením sdělit, když svými falešnými hlasivkami vydává nízké zvuky v rozmezí 1 až 5 kHz. „Některé se zdají být agresivní, jiné mohou být výrazem rozčilení a některé mohou mít zcela jinou funkci. To zatím nevíme,“ uvedl v tiskovém prohlášení spoluautor studie Lasse Jakobsen z University of Southern Denmark.

Při studii bylo utraceno pět netopýrů vodních, kterým byly následně vyjmuty hrtany. Ty byly upevněny a natočeny při použití proudu vzduchu tak, aby se napodobilo přirozené dýchání. 

Domů
Sdílet
Diskuse