Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2022 15:58
Čas čtení 1:10
Peter Vnuk

Podívej se, jak opice s implantovaným Neuralinkem píše myšlenkami. Musk chce začít testovat na lidech do půl roku

Podívej se, jak opice s implantovaným Neuralinkem píše myšlenkami. Musk chce začít testovat na lidech do půl roku
Zdroj: Neuralink/propagační materiál
TECH
Uložit Uložené

K tomu, aby se Neuralink mohl začít využívat k propojení lidské mysli a stroje, se musí nejprve uplatnit v medicíně.

Elon Musk uvedl, že chce první implantát Neuralinku testovat na lidech do půl roku. Implantát chce mít i ve vlastní hlavě, neuvedl ale, v jaké fázi testování.

Americký regulační úřad FDA, který kontroluje zejména trh s medicínským vybavením, léčivy a potravinami, již od Muskovy firmy obdržel všechny podklady potřebné k povolení testování na lidech. Zkoušky na opicích začaly již v roce 2019, v roce 2020 se začalo s testováním na prasatech a loni bylo zveřejněno video, jak opice hraje pomocí Neuralinku hru Pong.

Pokusy s opicemi zjevně neskončily, protože i letos jsme na prezentaci viděli opici, která podle prezentujících jen svými myšlenkami napsala frázi „welcome to show and tell“. I když ne zcela samostatně, ale tak, že se zaměřila na zvýrazněná slova a písmena, čímž se pohyboval kurzor na obrazovce. Později bylo vidět, jak se opice, kterých je celkem šest, naučily nabíjet si implantát bezdrátově sezením pod nabíječkou.

neuralink
Zdroj: YouTube/Neuralink

Musk o implantaci řekl, že je to „jako kdybyste si nechali odstranit kus lebky a místo něj si nechali vložit chytré hodinky“. Přibližně tak velký je první model implantátu označený N1. Počet vláken, kterými je N1 propojen s mozkem, může být až tisíc. Výzkumníci na prezentaci předváděli implantování čipu na figuríně a dokáží připojit přibližně 64 vláken za 15 minut.

Výzkumníci Neuralinku se snaží v první řadě pomoci lidem, kteří přišli o zrak nebo mají problém ovládat své tělo. Elon jejich situaci přirovnal k té, v níž žil Stephen Hawking. Při vývoji se bere v úvahu i to, že implantát bude muset být jednoduše „aktualizován“ na nové verze.

„Jsem si docela jistý, že byste nechtěli mít v hlavě iPhone 1, pokud by už byl na trhu iPhone 14,“ podotkl Musk.

Celý záznam prezentace si můžeš prohlédnout ve videu. To, jak opice ovládá klávesnici myšlenkami, najdeš po 28. minutě.

Domů
Sdílet
Diskuse