Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
7. prosince 2022 10:39
Čas čtení 0:42

Řecko protestuje proti policejnímu násilí. Tisíce lidí vyšly do ulic kvůli postřelení šestnáctiletého chlapce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Řecko protestuje proti policejnímu násilí. Tisíce lidí vyšly do ulic kvůli postřelení šestnáctiletého chlapce
Zdroj: TASR/AP

Do protestů, které se konaly v Aténách, Soluni a dalších řeckých městech, se podle policie mělo zapojit více než 11 tisíc lidí.

Tisíce lidí vyšly v úterý do řeckých ulic, aby protestovaly proti postřelení mladého Roma i opakujícímu se policejnímu násilí v zemi. Podle policie se do protestů v Aténách, Soluni a dalších řeckých městech zapojilo více než 11 tisíc lidí. „Zastavte tuto vražednou politiku,“ skandovali podle The Guardian a BBC protestující.

7. prosince 2022 8:16 Čas čtení 0:43 Případ chamtivosti, popsal firmu Donalda Trumpa soud. Shledal ji vinnou z daňového podvodu Případ chamtivosti, popsal firmu Donalda Trumpa soud. Shledal ji vinnou z daňového podvodu

Řečtí policisté v pondělí postřelili teprve šestnáctiletého chlapce romského původu, který údajně odjel od benzinové pumpy bez placení. Mladík, na kterého policista vypálil dvě rány, nyní bojuje v nemocnici o život.

Postřelený chlapec si měl do svého vozidla natankovat benzin v hodnotě 20 eur (487 korun) a od čerpací stanice následně odjet bez placení. Uvnitř stanice se zrovna nacházeli čtyři policisté, kteří chlapce začali pronásledovat. „Vystřelil jsem jednou do vzduchu a jednou směrem k vozidlu. Kolegové byli v ohrožení života,“ vypověděl policista, který byl následně suspendován.

Událost však upozornila na opakující se problém policejního násilí v Řecku. Minulý rok byl při automobilové honičce poblíž Atén smrtelně postřelen osmnáctiletý Nikos Sampanis. V prosinci 2008 byl zase v hlavním městě během noční policejní hlídky zastřelen teprve patnáctiletý Alexis Grigoropoulos.

Domů
Sdílet
Diskuse