Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
7. prosince 2022 20:38
Čas čtení 0:44

Kapři ve vaně trpí. Organizace sbírá podpisy ke změně zákona o prodeji živých ryb

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kapři ve vaně trpí. Organizace sbírá podpisy ke změně zákona o prodeji živých ryb
Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

V České republice si lidé běžně mohou koupit rybu v živém stavu, transportovat ji po libovolně dlouhou dobu bez vody a poté ji přechovávat v nevhodných podmínkách v domácnosti či vypustit zpět do volné přírody.

Organizace Compassion in worlds farmig spustila předvánoční kampaň, prostřednictvím níž se snaží cílit na změnu zákona o prodeji živých ryb. Petice s názvem Hlas pro kapra má za cíl vybrat 50 tisíc podpisů, které by následně byly předloženy poslancům, aby zakázali prodej konzumních ryb v živém stavu.

V České republice si lidé běžně mohou koupit rybu v živém stavu, transportovat ji po libovolně dlouhou dobu bez vody a poté ji přechovávat v nevhodných podmínkách v domácnosti či vypustit zpět do volné přírody. K tomuto dochází zejména při prodeji vánočních kaprů. Organizace upozorňuje na to, že prodej živých kaprů je jejich týráním. 

„Ryba přenášená po prodeji libovolně dlouhou dobu bez vody trpí – dusí se; ryba přechovávaná v domácnosti, například ve vaně, trpí – kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku ve vodě a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete; ryba neodborně usmrcovaná trpí – není zajištěno, že je před vykrvením řádně omráčena; ryba vypuštěná zpět do volné přírody trpí – energetické zásoby zvířete jsou vyčerpané a může dojít k teplotnímu šoku, většina takto vypuštěných ryb nepřežije,“ tvrdí organizace.

Petici můžeš podepsat tady.
Domů
Sdílet
Diskuse