Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
12. prosince 2022 16:16
Čas čtení 0:57

Inflace v listopadu zrychlila na 16,2 procenta. Zdražily hlavně potraviny a bydlení

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Inflace v listopadu zrychlila na 16,2 procenta. Zdražily hlavně potraviny a bydlení
Zdroj: Pexels.com

Zdražování se nezastavilo, ačkoliv to ještě minulý měsíc vypadalo jinak.

Ceny zboží a služeb opět stoupají. Zatímco inflace v říjnu meziročně zpomalila na 15,1 procenta, v listopadu dosáhla 16,2 procenta. Vyplývá to z pondělních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Podle analytiků způsobilo zrychlení inflace hlavně loňské zrušení DPH na energie. „Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu oproti říjnu o 1,2 procenta a meziročně o 16,2 procenta. Celková cenová hladina tedy po měsíční pauze opět zrychlila svůj růst. Částečně k tomu přispěla i loňská nižší srovnávací základna, kdy došlo k odpuštění DPH u cen elektřiny a zemního plynu,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

V oddíle bydlení vzrostly ceny tuhých paliv o 69 procent a tepla a teplé vody o 30 procent. Kvůli vládnímu zastropování cen energií byla ale elektřina v listopadu meziročně levnější o 23,4 procenta. Naopak ceny zemního plynu zrychlily svůj meziroční růst na 139 procent. Proč je právě cena plynu větším problémem, jsme se mimo jiné již ptali expertů ve shrnujícím článku o energetice.

6. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 6:44 Co se vlastně děje s cenami energií? S experty odpovídáme na 7 nejčastějších otázek Co se vlastně děje s cenami energií? S experty odpovídáme na 7 nejčastějších otázek

Během roku tradičně zdražovaly potraviny, a to o čtvrtinu (o 27,1 procenta). Vyšších ceníků oproti loňskému roku si běžní čeští zákazníci všimnou zejména u mouky, která zdražila o 48 procent, polotučného trvanlivého mléka (o 53 procent), vajec (o 72 procent) a cukru (o 109 procent). Proti říjnu si lidé připlácí o pět procent za ovoce nebo o 15 procent za brambory. V porovnání s předchozím měsícem naopak mírně zlevnila zelenina a oleje a tuky.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse