Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. prosince 2022 8:09
Čas čtení 1:12

Předpověď počasí na měsíc: Mrazy dosahující až −15 °C poleví, oteplí se už od příštího týdne

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Předpověď počasí na měsíc: Mrazy dosahující až −15 °C poleví, oteplí se už od příštího týdne
Zdroj: Unsplash/Beth Jnr/volně k užití

Teploty sahající až k −15 °C, každodenní sněžení a studený vítr nebudou předznamenáním letošní zimy. Podle meteorologů se hned následující týden oteplí.

Milovníci mrazu a sněhu by si měli tento týden užít. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude totiž v prosinci výjimkou. Nejnižší teploty sahající až k −15 °C totiž v dalších třech týdnech vystřídají průměrné teploty. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi na následující měsíc.

12. prosince 2022 8:03 Čas čtení 1:31 Česko pokryl sníh, komplikuje dopravu (Aktualizováno) Česko pokryl sníh, komplikuje dopravu (Aktualizováno)

Spousty sněhu, nízké teploty a s nimi všudypřítomné sněhové jazyky a námraza komplikují dopravu již několik dnů. V pondělí jsme informovali o tom, že nejhorší situace v rámci našeho území byla na severu a severovýchodě, kde se očekávalo až 25 centimetrů nové sněhové pokrývky. Tvořily se kolony na dálnicích, ve městech se zpožďovaly spoje hromadné dopravy. Taková situace by ale neměla trvat dlouho.

Dle poslední dlouhodobé předpovědi je týden od 12. do 18. prosince výjimkou. „Již od druhého předpovědního týdne (od 18. prosince) se teploty opět vrátí k normálním hodnotám pro tuto dobu. Teploty kolem dlouhodobého normálu očekáváme i v posledním týdnu tohoto roku a také v týdnu na začátku roku 2023,“ píší meteorologové.

Průměrná denní teplota pro tento týden v posledních 30 letech se pohybovala někde kolem 0 až 1 °C. Letos je to −3 až −6 °C. Od 18. prosince do konce roku se však počítá s průměrnou týdenní teplotou mezi 0 až −1 °C, v prvním lednovém týdnu taktéž. Celkově bude období teplotně průměrné.

Srážky budou také průměrné

Ani úhrn sněhových či dešťových srážek by neměl být v následujícím měsíci nijak extrémní. „Po srážkově nadprůměrném období z minulého týdne budou následovat dva týdny se srážkami na rozhraní průměrných až nadprůměrných srážek,“ řekli ke srážkové situaci meteorologové.

„K poklesu srážkových úhrnů dojde na přelomu tohoto a příštího roku. Z hlediska celkového množství srážek je předpoklad, že období od začátku druhé dekády prosince tohoto roku do konce prvního týdne roku 2023 bude na území České republiky jako celek průměrné,“ dodali.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse