Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. prosince 2022 10:08
Čas čtení 1:04

Kubánci migrují kvůli chudobě víc než kdykoliv dříve. Spojené státy proto rozvolňují sankce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kubánci migrují kvůli chudobě víc než kdykoliv dříve. Spojené státy proto rozvolňují sankce
Zdroj: Bill Gentile/CORBIS/Corbis via Getty Images

Čtvrtmilionu lidí za poslední rok. Tolik lidí uteklo z ostrova Kuba kvůli špatným životním podmínkám a chudobě. Jejich nebezpečná cesta za lepším životem obvykle vede na člunech do Spojených států, které se snaží se situací něco dělat.

Z Kuby migruje historicky nejvíce lidí. Je to způsobeno chudobou a nízkými životními standardy, informuje Česká televize. Jen za minulý rok odešlo z ostrova 250 tisíc obyvatel, což jsou 2 procenta populace. Většina z nich se snaží dostat do Spojených států amerických, které kvůli migrační krizi rozvolňují sankce proti ostrovu. 

6. srpna 2022 19:56 Čas čtení 1:03 VIDEO: Na Kubě vypukl obrovský požár zásobníků paliva. Tragédii způsobil blesk VIDEO: Na Kubě vypukl obrovský požár zásobníků paliva. Tragédii způsobil blesk

Za poslední dva měsíce zachytila pobřežní stráž USA hned 3000 migrantů na člunech, kteří se chtěli dostat na Floridu. Alarmující situace tak donutila Bílý dům jednat. Migrační krize nabírá nevídaných rozměrů; ani za vlády komunistického diktátora Fidela Castra totiž nebyla tak velká. 

Není se čemu divit. Na Kubě například standardně nefunguje elektřina a je úspěch, pokud má někdo doma přístup k energii 13 hodin denně. Život obyčejných Kubánců znepříjemňují taktéž americké sankce, což se snaží řešit vláda USA v čele s prezidentem Joem Bidenem.

Otevření konzulátu v Havaně

Spojené státy rozvolňují tvrdé sankce uvalené na ostrov bývalým prezidentem Donaldem Trumpem například tím, že zrušily omezení na množství peněz, které mohou Kubánci ze Spojených států posílat svým rodinám. Havana zase začala přijímat letadla s deportovanými migranty.

USA také znovu na Kubě obnoví konzulát a chystají se vydat nejméně 20 tisíc víz. Od vstřícnějšího způsobu si Američané slibují menší tlak na hranicích USA a Mexika a také snížení nebezpečných plaveb ve snaze dostat se do Severní Ameriky.

Kubánci nezřídka vkládají své naděje do člunů, které si sami vyrobí, jak upozorňuje web The Washington Times, z čehož poté často plynou lidské oběti. Například v říjnu se při srážce s kubánskou pobřežní stráží utopilo 7 migrujících Kubánců. Američané jich letos na moři zachytili přes 6 tisíc.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse