Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
13. prosince 2022 12:47
Čas čtení 0:52

Karel Diviš je zpět! Soud jej vrátil do prezidentského klání, Janeček má smůlu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Karel Diviš je zpět! Soud jej vrátil do prezidentského klání, Janeček má smůlu
Zdroj: Karel Diviš/propagační materiál

Diviš se zúčastnit může, Rohanová naopak ne. Nejvyšší správní soud otočil dvě rozhodnutí ministerstva vnitra, jelikož byla dle jeho rozhodnutí chybná.

Lednových prezidentských voleb se zúčastní také podnikatel Karel Diviš, naopak Denisa Rohanová se o hlasy voličů ucházet nemůže.

Nejvyšší správní soud zrušil dvě rozhodnutí ministerstva vnitra, které původně Diviše neregistrovalo kvůli nedostatku podpisů občanů, a naopak Rohanovou, podpořenou členy bývalé Poslanecké sněmovny, do voleb pustilo. V obou případech vnitro podle soudu chybovalo. Podnikatel Karel Janeček kandidovat nemůže, soud jeho podnět zamítl, informuje ČTK.

30. listopadu 2022 12:21 Čas čtení 1:13 Karel Diviš podal stížnost proti vyřazení z prezidentské volby, Janeček se chystá Karel Diviš podal stížnost proti vyřazení z prezidentské volby, Janeček se chystá

O tom, že má na svou kandidaturu Karel Diviš dostatek podpisů, informoval už 3. listopadu na Twitteru, o čemž jsme tě taktéž informovali. Na následné tiskové konferenci dodal, že se mu povedlo získat dokonce 60 tisíc podpisů, což je o 10 tisíc více, než stanovuje zákonná hranice.

Diviš se dosud v žádných politických funkcích neangažoval. Zastával funkce vedoucího technologické firmy IDC-softwarehouse. Ještě předtím pracoval jako externí sportovní redaktor pro Českou televizi.

Správní soud obdržel k registračnímu procesu pro prezidentskou volbu 13 podnětů, dneškem jsou už všechny vyřízené. Nadále platí, že kandidátů je devět, pouze Rohanovou nahradí Diviš.

Dále kandidují bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse