Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. prosince 2022 20:00
Čas čtení 1:09

Ukrajina bojuje moderními technologiemi. Podívej se na instruktážní video pro ruské vojáky, kteří se mohou vzdát dronům

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina bojuje moderními technologiemi. Podívej se na instruktážní video pro ruské vojáky, kteří se mohou vzdát dronům
Zdroj: DJI

Instruktážní video sdílela ukrajinská armáda.

Ukrajinská armáda v pondělí vydala video s instrukcemi pro ruské vojáky, jak se krok za krokem vzdát jednomu z jejích dronů. Video vzniklo v rámci ukrajinské kampaně Chci žít. Ta vyzývá Rusy, kteří na Ukrajině nechtějí bojovat, aby se vzdali. Na video upozornil server Insider. 

Použití dronů je stále rozšířenější

Video v ruštině ukazuje tři muže v uniformách a s bílými páskami na rukou v zákopu, odkud je do ukrajinského zajetí odvádí červený dron. Video podle Insideru ukazuje, že použití těchto zařízení je v ukrajinské armádě stále rozšířenější, a to i v případě kapitulace.

Podle informací ve videu je cílem kampaně to, aby proces zajetí proběhl bezpečně. Vzdávající se vojáci dostávají instrukce, aby kontaktovali telefonní linku, na které se domluví, kdy a kam se mají dostavit. Na místě pak počkají, až se objeví dron. „Uvidí-li dron v zorném poli, naváží s ním oční kontakt,“ říká hlas ve videu. Vojáci mají následně zvednout ruce a tím dát najevo, že jsou připraveni stroj následovat k nejbližším zástupcům ukrajinské armády.

V případě, že se dronu vybije baterie, vydá se zpět na základnu. Vojáci by podle instrukcí měli zůstat na místě a počkat na nový. V závěru videa se muži v uniformách představující ruské vojáky setkají se členy ukrajinské armády a lehají si na zem, aby mohli být prohledáni.

12. prosince 2022 19:49 Čas čtení 0:58 Putin chce zničit Ukrajinu svými drony. Obyvatelé Oděsy se ale přizpůsobují novému normálu Putin chce zničit Ukrajinu svými drony. Obyvatelé Oděsy se ale přizpůsobují novému normálu

Kampaň Chci žít spustila ukrajinská armáda v září těsně předtím, než Putin vyhlásil částečnou mobilizaci záložníků a povolal do války na Ukrajině odhadem tři sta tisíc Rusů, kteří nejsou v aktivní službě. I v Rusku šlo o kritizovaný krok. Mluvčí projektu Vitalij Matvijenko uvedl, že ruští vojáci mohou linku kontaktovat ještě předtím, než se fyzicky vydají na Ukrajinu. Podle jeho slov už tak učinilo asi tři a půl tisíce Rusů, to se ale médiím ověřit nepodařilo.

Domů
Sdílet
Diskuse