Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
12. prosince 2022 19:49
Čas čtení 0:58

Putin chce zničit Ukrajinu svými drony. Obyvatelé Oděsy se ale přizpůsobují novému normálu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin chce zničit Ukrajinu svými drony. Obyvatelé Oděsy se ale přizpůsobují novému normálu
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Zahraniční reportérka popisuje z terénu, jak Ukrajinci přežívají bez elektřiny poté, co Rusko zaútočilo na Oděsu.

Ruský prezident Vladimir Putin řešil minulý týden spor s Ukrajinci poněkud nekonvenčním způsobem. Řeč je například o vypnutí tepla, světla a vody pomocí dronových útoků proti energetické infrastruktuře. Ukrajinci se ale tomuto novému normálu přizpůsobují. Informovaly o tom britské servery Independent a Sky News

„Tyto energetické útoky zanechaly celá města a vesnice – daleko od frontové linie bojující války – v pláštích temnoty na několik hodin v kuse. Ale Ukrajinci nepřetržitě pracují na tom, aby se bránili jediným způsobem, kterým mohou. A to opravou škod,“ informuje například pro Sky News Deborah Haynes, editorka v oblasti bezpečnosti a obrany, ve své reportáži z ukrajinského města Oděsa.

Z terénu popisuje, že Ukrajinci nosí spoustu vrstev oblečení, používají pochodně a svíčky a zásobují se balenou vodou. Vyzpovídala například mladý pár Oleha Yaskovetse a Natallii Bovkush, kteří kvůli dronovému útoku nemají téměř dva dny elektřinu. „V našem bytě je všechno mokré. Uvnitř je 14–15 stupňů. Proto zůstáváme v autě, kde je pohodlněji a o něco tepleji,“ vyprávěli v reportáži.

Pokrok je nepravděpodobný

Podle britského ministerstva obrany je ale nepravděpodobné, že by ruské pozemní síly během příštích měsíců dosáhly operačně významného pokroku. „Rusko pravděpodobně stále usiluje o rozšíření kontroly nad všemi oblastmi Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonu. Pravděpodobně se stále snaží upřednostnit postup hlouběji do Doněcké oblasti,“ citoval server Independent vyjádření ministerstva.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Nicméně je nepravděpodobné, že ruská strategie v současné době dosáhne svých cílů. Ruská armáda v současné době není schopna vytvořit účinnou údernou sílu schopnou tyto oblasti dobýt zpět,“ dodal resort.

Domů
Sdílet
Diskuse