Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
14. prosince 2022 15:30
Čas čtení 0:44

Válka leze Putinovi do peněz. Podle Institutu pro studium války musí šetřit na kampaních

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Válka leze Putinovi do peněz. Podle Institutu pro studium války musí šetřit na kampaních
Zdroj: TASR/AP

Shrnujeme dění okolo války na Ukrajině.

Putin svou válku na Ukrajině hodlá financovat i nadále. Vyčerpává tím ale ruský rozpočet a federace nemůže financovat geopolitické kampaně, ať už na vnitrostátním, nebo mezinárodním poli. Upozorňují na to analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW).

Přibližně tři biliony rublů z ruského státního rozpočtu padnou na financování války a bezpečnosti Ruské federace. Světová banka přitom upozornila, že se jedná přibližně o 21 % loňského hrubého domácího produktu. Podle britského ministerstva obrany a ISW budou tyto výdaje omezovat možné financování domácích i zahraničních kampaní. Zároveň to znamená přesun lidských zdrojů i vybavení z některých zón konfliktu na Ukrajinu. 

14. prosince 2022 8:47 Čas čtení 1:09 Orwellův dystopický román 1984 je v Rusku bestsellerem. Podobnost s totalitním světem ruská vláda odmítá Orwellův dystopický román 1984 je v Rusku bestsellerem. Podobnost s totalitním světem ruská vláda odmítá

Rusko v čele s Vladimirem Putinem se pravděpodobně ocitne ve finančních obtížích a kampaně, které ho měly podpořit v udržení moci, budou muset ustoupit konfliktu na Ukrajině. O udržení moci a obnovení ruské pozice se snažil například v podobě spojenectví ve Střední Asii mezi Ruskem, Uzbekistánem a Kazachstánem.

Zatímco Rusko řeší vydatné financování války, obě válčící země si postupně vyměňují svoje vězně. Na Ukrajinu se podle serveru Unian vrátilo z ruských věznic přes šedesát vojáků. „Jsou to naši hrdinové,“ okomentoval návrat bojovníků Andrij Jermak z kanceláře prezidenta Ukrajiny.

Domů
Sdílet
Diskuse