Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
14. prosince 2022 8:47
Čas čtení 1:09

Orwellův dystopický román 1984 je v Rusku bestsellerem. Podobnost s totalitním světem ruská vláda odmítá

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Orwellův dystopický román 1984 je v Rusku bestsellerem. Podobnost s totalitním světem ruská vláda odmítá
Zdroj: Flickr/Ivan Radic/volně k užití

Dystopický román George Orwella 1984 odehrávající se ve vymyšlené totalitě se v Rusku dostal na první příčky žebříčků bestsellerů e-knih.

Román 1984 anglického spisovatele George Orwella vyšel v roce 1949 jako varování před totalitarismem. V mrazivé dystopii se čtenář setkává s totalitními vládci, kteří zbavují své občany veškeré svéprávnosti, aby si udrželi podporu pro nesmyslné války. Na vše přitom dohlíží Velký bratr a myšlenková policie, která údajně vznikla podle vzoru Stalinovy diktatury.

Právě tento příběh se v Rusku v roce 2022 stal nejstahovanějším elektronickým dílem na platformě ruského internetového knihkupectví LitRes a druhým nejoblíbenějším dílem ke stažení ve všech kategoriích. Píše The Courier s odkazem na státní tiskovou agenturu TASS.

Jak uvádí The Moscow Times, prodej knihy 1984 v Rusku v březnu vzrostl o 30 % v knihkupectvích a o 75 % na internetu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. 

V SSSR byla kniha zakázaná

Kniha byla v Sovětském svazu zakázána až do roku 1988. A po ruské invazi na Ukrajinu, zdá se, začala být opět aktuální. Vládnoucí garnitura v Rusku odmítá připustit, že rozpoutala válku – podle nových zákonů je zároveň trestné zveřejňovat jakékoli informace o válce, o které Kreml hovoří jako o své „speciální vojenské operaci“. Svoboda slova je v zemi potlačena a nevinní lidé jsou vězněni.

16. února 2024 8:00 Čas čtení 0:13 KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Tak schválně KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Tak schválně

Román ovšem patřil v Rusku k nejprodávanějším i v letech 2010 až 2019, kdy se prodalo na 1,8 milionu fyzických výtisků. V roce 2015, rok poté, co Moskva anektovala ukrajinský poloostrov Krym, se román dokonce dostal mezi deset nejprodávanějších knih.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova před časem odmítla myšlenku, že by Rusko připomínalo svět z knihy 1984. Místo toho prohlásila, že Orwellova kniha je o „konci západního liberalismu“. „Po mnoho let jsme se domnívali, že Orwell popsal hrůzy totalitarismu. Je to jeden z největších globálních podvrhů. Vykreslil, jak liberalismus dovede lidstvo do slepé uličky,“ řekla během svého veřejného projevu v ruském Jekatěrinburgu. 

Domů
Sdílet
Diskuse