Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kuni Nguyenová
15. prosince 2022 v 15:52
Čas čtení 1:01

Plodnost v Česku byla loni nejvyšší od roku 1992. Téměř polovina dětí se narodila mimo manželství

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Plodnost v Česku byla loni nejvyšší od roku 1992. Téměř polovina dětí se narodila mimo manželství
Zdroj: Pixabay/PublicDomainPictures/volně k užití

Plodnost v Česku oproti zbytku zemí Evropy dosahuje nejvyšších hodnot.

Počet dětí, které žena za život přivede na svět, shrnuje takzvaná „úhrnná plodnost“. A v Česku v posledním desetiletí rostla. Jak vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), Česko se loni s hodnotou 1,83 zařadilo v Evropě ke státům s nejvyšší plodností. Zároveň je v Česku nejvyšší od roku 1992. 

„Intenzita plodnosti rostla a v roce 2021 dosáhla nejvyšší úrovně od roku 1992, a to 1,83 dítěte na matku. Podle dat z roku 2020 tak ČR patřila v Evropě k nadprůměrným. Do roku 2021 plodnost ještě vzrostla, nyní se bude řadit mezi nejvyšší,“ řekla Magdalena Báštecká, která působí v oddělení demografické statistiky ČSÚ. Dodala, že všechny údaje za loňský rok ale některé státy ještě nezveřejnily.

Ještě v roce 2011 patřila Česká republika k zemím s podprůměrnou plodností. Od té doby se ale zvýšila ve všech věkových kategoriích, výjimkou byly pouze nejmladší ženy ve věku 15 až 20 let. U žen nad 36 let plodnost vzrostla více než o polovinu.

Mezi kraje s nejnižší úrovní plodnosti patří dlouhodobě hlavní město Praha. V roce 2021 se k němu přidaly Karlovarský a Liberecký kraj, kde se od roku 2011 plodnost zvýšila nejméně.


Data ze sčítání lidu ukázala, že s rostoucím vzděláním klesá průměrný počet dětí. Zatímco hodnota úhrnné plodnosti u vyučených žen dosahovala 1,87, u vysokoškolaček 1,31. Počet potomků se lišil i u jednotlivých národností. V případě národností rodily více dětí například Polky či Vietnamky, naopak Češky, Slovenky či Ukrajinky měly méně dětí. Téměř polovina dětí se narodila mimo manželství.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse