Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
16. prosince 2022 9:44
Čas čtení 1:53

Video: Topolánek dostal muffinem do obličeje od členky Biotické pekařské brigády

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Video: Topolánek dostal muffinem do obličeje od členky Biotické pekařské brigády
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Útoky pečivem na (bývalé) politiky ze strany Biotické pekařské brigády pokračují. Tentokrát si vzala na paškál Mirka Topolánka.

Další den, další útok pečivem. Členka Biotické pekařské brigády hodila po Mirku Topolánkovi muffin. Incident se stal ve čtvrtek v kině Dlabačov v Praze 6. Vysvětlení k tomu podalo volné české kritizující uskupení zaměřující se na klimatickou spravedlnost Limity jsme my. Jedním z nich bylo přímé napojení na podnikatele Daniela Křetínského.

„Topolánek je totiž Křetínského člověk a brání řešení klimatické krize. Dlouhodobě pracuje ve firmách spojených s EPH, které ničí planetu spalováním uhlí a plynu,“ napsali.

23. září 2022 19:04 Čas čtení 1:19 VIDEO: Tomio Okamura dostal štrúdlem do obličeje. Pachatelku zajistila policie VIDEO: Tomio Okamura dostal štrúdlem do obličeje. Pachatelku zajistila policie

Topolánek byl jednou z členek brigády osloven, načež po něm bylo okamžitě hozeno pečivo. Jednalo se o veganské muffiny vyrobené z vyhozených potravin. Zasažen byl celkem čtyřikrát. Uskupení pod videem, které sdílelo na Twitteru, podalo další vysvětlení, proč se Topolánek stal jeho cílem.

„(Topolánek) je manažerem EUSTREAMU, který vydělává na transportu plynu z Ruska, byl členem dozorčí rady elektrárny Opatovice a nyní je předsedou teplárenského sdružení za Plzeňskou teplárenskou. Křetínský si kupuje média i vlivné lidi, nás si ale nekoupí,“ vzkázalo. Topolánek na útok dosud nereagoval.

Limity jsme my dále kritizují majitele pražské Sparty za to, že vlastnictvím elektráren, dolů i médií, na něž má dle názorů členů jasný vliv, zamezuje demokratické debatě. „Fosilní kapitalismus nefunguje. Dává příliš velkou moc do rukou pár lidí, kterým záleží jenom na zisku. Daniel Křetínský je toho zářným příkladem, fosilní oligarchie ale ovlivňuje veřejnou debatu i energetiku po celé Evropě,“ dodali.

Koláč do obličeje Okamury

Nejedná se o první akci, kterou brigáda zacílila na českého politika. V září jsme tě informovali o „operaci“ na čtvrtečním předvolebním mítinku SPD na pražském Proseku, kde jedna z přítomných žen hodila po předsedovi hnutí Tomiu Okamurovi koláč. Zastavili ji ale policisté v civilu, kteří ji vzápětí zajistili.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Žena patří ke skupině Biotická pekařská brigáda. „Okamurova pohrdavá a vinu svalující rétorika na ty, kteří se ocitli v těžké životní situaci, ze které si nemohou sami pomoci, se nám hnusí, vyvolává v nás hněv a nutí nás péci štrúdly,“ uvedli členové spolku. Moučník byl podle nich z vyhozených potravin a z veganské šlehačky. Zkažená jablka byla údajně použita, protože těch dobrých by byla škoda.

Biotická pekařská brigáda se inspiruje zahraničním kolektivem Biotic Baking Brigade, který fungoval v Americe v 90. letech minulého století. Koláči útočil třeba na Billa Gatese nebo ekonoma Miltona Friedmana, uvedlo ČTK.

Topolánek a kamení

Během své politické kariéry se však Mirek Topolánek, bývalý předseda vlády a ODS, setkal s horšími atentáty. V roce 2009 jej někdo při návštěvě koupaliště v Hustopečích u Brna trefil kamenem do hlavy. Mělo se to stát v momentě, kdy na něj čtyři mladíci házeli vajíčka. Byl zraněn nad okem, trestní oznámení ale tehdy podávat nechtěl. Incident však řešila policie, informovalo iDNES.cz.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse