Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. prosince 2022 17:37
Čas čtení 1:14

TikTok nutí uživatelům zdraví škodlivý obsah, ukazuje nová studie. Na zranitelných účtech dětí byl nabízen dokonce třikrát častěji

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
TikTok nutí uživatelům zdraví škodlivý obsah, ukazuje nová studie. Na zranitelných účtech dětí byl nabízen dokonce třikrát častěji
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa

Ze studie vypracované Centrem pro potírání digitální nenávisti vyplývá, že algoritmus TikToku nutí svým uživatelům obsah o sebepoškozování a poruchách příjmu potravy.

Centrum pro potírání digitální nenávisti vypracovalo studii, ze které vyplývá, že TikTok svým uživatelům nutí obsah o sebepoškozování či poruchách příjmu potravy. Populární sociální síť prý propaguje nebezpečné diety, obsah romantizující sebevraždy a další znepokojivá videa. Taková navíc ukazuje i uživatelům, kterým ještě nebylo 18 let, informuje The Guardian

13. listopadu 2022 8:30 Čas čtení 5:58 Od týrání v dětství přes armádu až k virálnímu videu na TikToku. Toto je Bella Poarch, třetí nejsledovanější tiktokerka světa Od týrání v dětství přes armádu až k virálnímu videu na TikToku. Toto je Bella Poarch, třetí nejsledovanější tiktokerka světa

Studie pracovala s účty, u nichž byl během registrace vyplněn věk 13 let. Právě to je totiž minimální věk pro použití TikToku, avšak skutečně jej mají i mnohem mladší osoby. Odborníci následně vytvořili klasické účty, ale také tzv. zranitelné, jejichž název obsahoval například výraz „zhubnout“. S těmi se pak na malou chvíli zastavili při sledování videí o poruchách příjmu potravy, či taková dokonce lajkli. Takových se jim ukazovaly tisíce. 

Na klasických účtech se první obsah o sebevraždě objevil během tří minut, videa o poruchách příjmu potravy zase během osmi minut. „Výsledky jsou noční můrou každého rodiče. Mladí jsou bombardováni škodlivým a otřesným obsahem, který může mít významný kumulativní dopad na jejich chápání okolního světa a na jejich fyzické a duševní zdraví,“ komentuje výsledky ředitel centra Imran Ahmed.

Pokud máš pocit, že bys mohl*a ublížit sobě nebo někomu jinému, obrať se 24/7 na Linku bezpečí na čísle 116 111. Jestli si raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h. Pokud mají zrovna obsazeno, poskytují pomoc někomu jinému, určitě tedy zkus zavolat po chvíli znovu a opakovaně.

Pokud jsi dospělý*á, trápí tě myšlenky na sebevraždu a neumíš si žádné jiné východisko představit, zavolej na Linku první psychické pomoci 116 123.

Na zranitelných účtech se škodlivý obsah zobrazoval třikrát častěji než na klasických. Videa často propagovala nezdravé diety, hladovění či další.

Magazín NME požádal o reakci na studii mluvčí společnosti TikTok. „Tyto výsledky neodráží skutečné chování a zážitky našich uživatelů. Náš obsah pravidelně konzultujeme s odborníky na zdraví a odstraňujeme videa, která porušují naše zásady a pravidla,“ zní ze společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse