Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. prosince 2022 12:49
Čas čtení 1:04

Nový průzkum STEM: Babiše by volily hlavně ženy, první kolo by vyhrál

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový průzkum STEM: Babiše by volily hlavně ženy, první kolo by vyhrál
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

Vyplývá to z exkluzivního modelu STEM pro CNN Prima NEWS.

První kolo by se ziskem 30,1 procenta vyhrál Andrej Babiš. Předseda hnutí ANO by těsně porazil ekonomku Danuši Nerudovou, která by získala 26,5 procenta. Třetího Petra Pavla by volilo 23 procent lidí, další kandidáti výrazně ztrácí. Vyplývá to z exkluzivního modelu STEM pro stanici CNN Prima News.

16. prosince 2022 9:15 Čas čtení 1:17 Měsíc je planeta sluneční soustavy, myslí si Babiš. Na řadu otázek dětí ze základního učiva nedokázal odpovědět Měsíc je planeta sluneční soustavy, myslí si Babiš. Na řadu otázek dětí ze základního učiva nedokázal odpovědět

Babiš vede u starších lidí, Nerudová je favoritkou mladé generace

Čtvrtý Pavel Fischer by získal pouze 6,2 procenta hlasů, pátý Marek Hilšer 5,1 procenta. Zbylí kandidáti Josef Středula, Jaroslav Bašta, Tomáš Zima a Karel Diviš se nedostali přes pětiprocentní hranici. Volební model počítal s účastí šedesáti pěti procent voličů. 

„Současné postavení kandidátů ukazuje průběžný výsledek. Ten se plně utvoří až v posledních týdnech kampaně a do velké míry až poslední dny před volbami,“uvedli autoři výzkumu. Ti sledují na politické scéně výrazné změny. Roste třeba podíl lidí, kteří se rozhodují těsně před volbami.

Andrej Babiš je první také v preferencích, a to se ziskem 24,3 procenta. Nerudovou by jako prezidentku preferovalo 22,4 procenta voličů. Na třetím místě se opět umístil Pavel se 17,7 procenta.

Největší podpoře žen se těší Danuše Nerudová. „Možná ale překvapí, že ženy by více než muži volily Andreje Babiše. Petr Pavel je spíše kandidátem ‚mužským‘,“ uvádí autoři výzkumu. Podpora Nerudové podle nich jednoznačně souvisí s věkem. Nerudové se nejlépe daří u mladších, u starších lidí výrazně ztrácí. U Andreje Babiše je tomu opačně. Na rozdíl od Nerudové a Pavla získává přízeň mezi vyučenými a lidmi se základním vzděláním.

Průzkum probíhal mezi 29. listopadem a 9. prosincem 2022, a to kombinací on-line a telefonického dotazování (CAWI a CATI). Zúčastnilo se jej 2 605 občanů České republiky starších 18 let.
Domů
Sdílet
Diskuse