Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2022 9:15
Čas čtení 1:17
Vojtěch Vanda

Měsíc je planeta sluneční soustavy, myslí si Babiš. Na řadu otázek dětí ze základního učiva nedokázal odpovědět

Měsíc je planeta sluneční soustavy, myslí si Babiš. Na řadu otázek dětí ze základního učiva nedokázal odpovědět
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler
OSOBNOSTI ANDREJ BABIŠ ČESKO
Uložit Uložené

Zvídavé otázky, které napadnou mladé studenty, nachytaly i kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO).

Zajímá tě, jaké jsou planety sluneční soustavy nebo kolik má kráva žaludků? Na tyto zvídavé dotazy mladých studentů odpovídali kandidáti a kandidátky na prezidenta či prezidentku v pořadu K tabuli! televize Prima. Ve čtvrtečním díle se objevil i předseda ANO Andrej Babiš, jenž svými znalostmi rozpoutal debatu na Twitteru. Žákům před tabulí tvrdil, že Měsíc nebo Slunce jsou planetami sluneční soustavy. Také například netušil, kolik má kráva žaludků nebo jaké je nejznámější dílo Jaroslava Haška.

Doporučeno
Andrej Babiš navštívil na výročí tragické křišťálové noci Křišťálový ráj Andrej Babiš navštívil na výročí tragické křišťálové noci Křišťálový ráj 10. listopadu 2022 10:58

Žáci ze Scio školy v Praze 4 dostali jedinečnou příležitost vyzkoušet kandidáta do prezidentských voleb Andreje Babiše v pořadu K tabuli! Babiš totiž před tabuli dorazil, představil se jako Andrej a dětem dovolil, aby mu tykaly. Následně vysvětlil, proč chyběl na jednání Sněmovny. „Včera od 7 jsem pekl vánočku a byl z toho skandál,“ řekl dětem.

Děti mu ale působení v talkshow také úplně nezjednodušily. V jedné z jejích částí se totiž prezidentského kandidáta zeptaly, podobně jako Petra Pavla, Danuše Nerudové nebo Josefa Středuly, kteří již součástí show byli, na otázky, které musí vědět každý žák základní školy. Například na to, jaké nejznámější dílo napsal Jaroslav Hašek nebo které planety máme ve sluneční soustavě. Babiš obstál jen částečně.

Věděl například alespoň jedno dílo Karla Čapka, jako bývalá hlava potravinářského a zemědělského koncernu Agrofert však zklamal při otázce, kolik má kráva žaludků. Mezi planety sluneční soustavy následně vměstnal ještě Měsíc i Slunce. Když mu děti řekly, že tam nepatří, odvětil: „Aha, dobrý.“

Reagovali i politici

Video z talkshow se dostalo na internet, kde se stalo hitem. Reagovali na něj i politici, například bývalý poslanec Jan Farský (STAN). „Tohle překonalo všechna moje očekávání. Tak hlavně učit se, učit se, učit se,“ glosoval.

Babiš si to ale nejspíš užil a dětem jejich otázky neměl za zlé. Dokonce je pozval na Čapí hnízdo, kde dostanou „řízek z vodňanského kuřete a bramborovou kaši“.

Domů
Sdílet
Diskuse