Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
20. prosince 2022 16:10
Čas čtení 1:00

Bývalá sekretářka v koncentračním táboře dostala dvouletou podmínku, před prvním soudem utekla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bývalá sekretářka v koncentračním táboře dostala dvouletou podmínku, před prvním soudem utekla
Zdroj: TASR/AP

Irmgard Furchner je vinna ze spoluúčasti na vraždě více než deseti tisíc lidí.

Někdejší sekretářku v nacistickém koncentračním táboře Stutthof Irmgard Furchner uznal v úterý německý soud vinnou a odsoudil ji k dvouletému podmíněnému trestu odnětí svobody. Dnes sedmadevadesátiletá Němka byla obžalovaná ze spoluúčasti na vraždě více než deseti tisíc lidí. O rozsudku informovala agentura TASR.

Žena před soudem ujela taxíkem

Soudní proces s Irmgard Furchner začal už v loňském roce. O něco se ale opozdil, obžalovaná se totiž k prvnímu stání 1. října 2021 nedostavila. Taxíkem ujela z domu s pečovatelskou službou, ve kterém žije. Na Furchner byl vydán zatykač a soudní líčení bylo odloženo na 19. října. O několik hodin později byla obžalovaná nalezena.

Irmgard Furchner pracovala v letech 1943 a 1945 v koncentračním táboře Stutthof poblíž Gdaňsku jako sekretářka a písařka. Bylo jí v té době osmnáct, respektive devatenáct let. Podle obžaloby jako sekretářka musela dobře vědět o tom, co se v táboře děje. Přepisovala rozkazy k popravám a deportacím do Osvětimi. Prokuratura ji obvinila ze spoluúčasti na krutých vraždách. Od soudu odešla s dvouletým podmíněným trestem. Uvedla, že je jí líto všechno, co se stalo.

Irmgard Furchner.
Irmgard Furchner. Zdroj: TASR/AP

Podle BBC ve Stutthofu zemřelo v otřesných podmínkách přibližně 65 000 lidí, včetně židovských vězňů, nežidovských Poláků a zajatých sovětských vojáků. Soud vyslechl také několik přeživších, kteří táborem prošli. „Je nepřímým viníkem toho, co se stalo. I když jen seděla v kanceláři a dala razítko na úmrtní list mého otce,“ uvedl u soudu loni v prosinci Josef Salomonovic. Ten byl v táboře ve věku pouhých šesti let. V roce 1944 zde přišel o svého otce, kterého nacisté zastřelili.

Zpět
Sdílet
Diskuse