Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
21. prosince 2022 16:21
Čas čtení 1:42

Patrik Tušl půjde do vězení za nenávistné výroky o Ukrajincích na sociálních sítích, Tomáš Čermák dostal desetiměsíční podmínku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Patrik Tušl půjde do vězení za nenávistné výroky o Ukrajincích na sociálních sítích, Tomáš Čermák dostal desetiměsíční podmínku
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Dezinformátoři Patrik Tušl a Tomáš Čermák stanuli před Krajským soudem v Praze poté, co se odvolali proti rozsudku 10 a 6 měsíců za mřížemi. Tušl do vězení půjde, Čermákovi změnil soud trest na desetiměsíční podmínku.

Za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích potvrdil Krajský soud v Praze Patriku Tušlovi desetiměsíční vězení. Tomáši Čermákovi zmírnil prvoinstanční verdikt, podle kterého měl strávit půl roku za mřížemi. Uložil mu desetiměsíční podmíněný trest. Muži se podle soudů dopustili trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti, informuje ČTK.

26. října 2022 19:34 Čas čtení 1:33 Za nenávistné výroky o Ukrajincích půjdou dezinformátoři do vězení. Tušl a Čermák dostali 10 a 6 měsíců Za nenávistné výroky o Ukrajincích půjdou dezinformátoři do vězení. Tušl a Čermák dostali 10 a 6 měsíců

Muži jsou od počátku srpna ve vazbě, důvodem byla i další trestní stíhání. Čermáka soud z vazby propustil. Tušl se již v jednací síni proti rozsudku ohradil. „Je to podvod, je to kampaň,“ začal vykřikovat.

Jak jsme tě informovali dříve, oba dezinformátoři nejprve stanuli před soudem v Kladně. Tušl se u prvoinstančního soudu za vulgární výrazy ve videu omluvil. Dodal, že se cítí nevinen, forma nahrávky na sociálních sítích ale prý byla nevhodná. Čermák řekl, že udělal chybu a též připustil nevhodnost projevu. Oba se proti odsuzujícímu verdiktu odvolali a poukazovali na to, že jim právo na svobodu slova umožňuje i vulgární projevy.

Krajský soud argumenty obžalovaných o porušování jejich práv na svobodu slova a projevu neuznal. „Už se rozhodně nejedná o právo svobodně vyjádřit svůj názor,“ prohlásila předsedkyně senátu Kateřina Hykešová. Tušlovy a Čermákovy výroky podle ní výrazně zasáhly do práv jiných, tedy Ukrajinců, kteří do České republiky utíkají před válkou. 

Dehonestace v přímém přenosu

Letos v srpnu oba muži vysílali živě na sociálních sítích videa, v nichž dehonestovali Ukrajince. Čermák v jednom z videí, ve kterém s Tušlem vyzvali k protidemonstraci na shromáždění Ukrajinců, mimo jiné řekl, že „Ukrajinci se tady začínají množit, jedna demonstrace za druhou. Musíme okamžitě začít jednat, jinak půjdeme do h*jzlu“. Tušl později před soudem řekl, že nemá nic proti Ukrajincům obecně, ale odsoudil počínání ukrajinských nacionalistů.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

V nahrávce padla řada hanlivých a vulgárních výroků označujících Ukrajince za „špinavé“ a podobně. Muži také kritizovali to, že Ukrajinci například vlastní drahé mobilní telefony.

Podle soudkyně odvolací senát plně souhlasil s prvoinstančním verdiktem, podle kterého Tušl s Čermákem naplnili všechny znaky trestných činů hanobení národa i podněcování k nenávisti. Uvedla však, že Čermákovi může postačit výchovný trest. Doplnila, že muž strávil dost dlouhou dobu ve vazbě. U Tušla ale ponechal soud trest odnětí svobody. Muž byl již v době natočení videa ve výkonu podmíněných trestů za útok na bývalou partnerku a neplacení alimentů.

Muži byli ve vazbě i kvůli dalším trestním stíháním. Tušl je například podezřelý, že s dalšími dvěma muži nebezpečně vyhrožoval prezidentovi České lékařské komory Milanu Kubkovi v souvislosti s jeho podporou opatření proti šíření koronaviru nebo povinného očkování některých skupin lidí proti covidu-19. Čermák je mimo jiné podezřelý z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance.

 

Domů
Sdílet
Diskuse