Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová ČTK
26. října 2022 19:34
Čas čtení 1:33

Za nenávistné výroky o Ukrajincích půjdou dezinformátoři do vězení. Tušl a Čermák dostali 10 a 6 měsíců

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za nenávistné výroky o Ukrajincích půjdou dezinformátoři do vězení. Tušl a Čermák dostali 10 a 6 měsíců
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

Tušl s Čermákem mluvili o Ukrajincích jako o „špinavých“ lidech. Kritizovali je i za to, že mají vlastní drahé telefony.

Před soud v Kladně se ve středu dostal případ Tomáše Čermáka a Patrika Tušla. Dezinformátoři byli obžalovaní za nenávistné výroky o Ukrajincích, které prohlašovali na videu zveřejněném na sociálních sítích. Podle soudce se muži dopustili hanobení národa a podněcovali k nenávisti. Čermák byl odsouzen k šesti měsícům za mřížemi, Tušl k deseti měsícům. Rozsudek není pravomocný, informují ČT24 a ČTK.

26. října 2022 17:20 Čas čtení 0:56 VIDEO: Pražští policisté našli u řidiče velké množství drog, včetně 4 kil tablet VIDEO: Pražští policisté našli u řidiče velké množství drog, včetně 4 kil tablet

Tušl s Čermákem v srpnu zveřejnili na sociálních sítích video, ve kterém dehonestovali Ukrajince. Vyzývali k protidemonstraci a prohlašovali, že „se tady Ukrajinci začínají množit“ a „musíme okamžitě začít jednat, jinak půjdeme do ha**lu“. Na konto Ukrajinců prchajících před válkou padla i spousta dalších hanlivých a vulgárních výroků nebo třeba kritika směřující k tomu, že mají drahé mobilní telefony. „Ať táhnou zpátky do Kyjeva. Vždyť to je normálně okupace, co oni tady dělají,“ prohlašovali Tušl s Čermákem. 

Před kladenským soudem Tušl tvrdil, že proti Ukrajincům nic nemá a podobně mluvil také Čermák. „Každý člověk udělá někdy chybu,“ řekl s tím, že některé jím užité výrazy byly za hranou. „S odstupem času uznávám, že to vhodné není a omlouvám se za to,“ dodal.

O nahrávce tvrdil, že nevěřil tomu, co říká, a šlo mu pouze o sledovanost. Oba muži si však díky videu přišli také na peněžní dary. Tušlovi přišlo až 20 tisíc korun, Čermákovi zase desítky stokorunových darů. 

Státní zástupce Ondřej Hula považuje jednání mužů za vysoce společensky nebezpečné. Tušla i Čermáka obžaloval z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a také podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. 

Čermák byl odsouzen k šesti měsícům za mřížemi, Tušl k deseti měsícům. Rozsudek ještě není pravomocný a obžalovaní zůstávají ve vazbě. Rozhodnutí soudu okomentoval na svém twitterovém účtu i novinář Lukáš Valášek, který loni mapoval jejich „boj s covid mafií“. S dezinformátory se Valášek setkal a konfrontoval je s otázkami na jejich exekuční řízení a vybírání peněžitých darů od podporovatelů. Rozhovor tehdy přerostl v nahánění redaktora po Praze, z něhož se také dostalo video na internet. Na Valáška v něm jeden z obviněných mužů křičel vulgarity.

Domů
Sdílet
Diskuse