Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. ledna 2023 18:11
Čas čtení 1:14

Česká vláda udělala krok směrem k rovnému odměňování žen a mužů. Schválila akční plán

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká vláda udělala krok směrem k rovnému odměňování žen a mužů. Schválila akční plán
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Vláda schválila Akční plán pro rovné odměňování žen a mužů, uvedla na Twitteru poslankyně Klára Kocmanová (Piráti).

Vláda České republiky schválila Akční plán pro rovné odměňování žen a mužů. O jeho projednání informovala poslankyně Klára Kocmanová (Piráti). Akční plán je zaměřený na nastartování procesů směřujících ke snížení genderové platové nerovnosti v České republice a zejména na podporu transparentnosti v systémech odměňování.

4. prosince 2022 11:00 Čas čtení 5:26 Tlaky, očekávání a stereotypy provází ženu celým životem. Jsme naštvané a máme toho dost, zní z nové knihy Šárky Homfray Tlaky, očekávání a stereotypy provází ženu celým životem. Jsme naštvané a máme toho dost, zní z nové knihy Šárky Homfray

Česko prozatím nemá žádnou úpravu legislativní ani nelegislativní povahy či mechanismus pro monitoring a snižování GPG (gender pay gap – genderová platová nerovnost, pozn. red.), informuje Hospodářská komora České republiky. To by se schválením plánu mohlo začít měnit.

„Mezi mzdami mužů a žen, kteří odvádí stejnou práci na stejném pracovišti, je rozdíl průměrně 10 %. Kromě té očividné nespravedlnosti to v důsledku pak znamená i např. nižší důchody. První krok ke změně, hurá,“ komentovala jednání vlády Kocmanová.

Rozdíly jsou velké

Hospodářská komora uvádí, že Akční plán, jenž je zaměřen na nastartování procesů směřujících ke snížení GPG, si dává za cíl šest cílů, které reagují na nerovné odměňování žen a mužů. Je to transparentnost systémů odměňování, kontrola rovného odměňování, odměňování ve veřejné správě a institucionální zajištění rovného odměňování, slaďování pracovního a osobního života, osvěta a vzdělávání a zpřístupnění dat.

Evropa je v této problematice dál. Již v březnu minulého roku byl zveřejněn návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se posílí uplatňování zásady stejné odměny žen a mužů za stejnou nebo rovnocennou práci. Situaci se věnuje i Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

„Rozdíl v odměňování mezi ženami a muži se v České republice dlouhodobě pohybuje kolem 20 %. V roce 2020 činil dle statistik Eurostatu rozdíl mezi průměrným výdělkem ženy a muže 16,4 %, což představuje zhruba 6 800 Kč měsíčně,“ uvedla instituce. Rodiny kvůli nerovnosti přichází až o 80 tisíc korun ročně a rozdíl ve výši důchodů u seniorek je až 17 %.

Řešíš nerovné odměňování a neférovost a chceš se dozvědět více o tom, jaké podmínky ti může zaměstnavatel klást a jaké můžeš klást ty jemu? Kontaktuj poradnu projektu 22 % k rovnostizde.
Domů
Sdílet
Diskuse