Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
22. prosince 2022 11:17
Čas čtení 1:07

Kdo má nárok na výchovné k důchodu a jak se o něj žádá? S tímto přehledem snadno poradíš prarodičům

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kdo má nárok na výchovné k důchodu a jak se o něj žádá? S tímto přehledem snadno poradíš prarodičům
Zdroj: Unsplash/Ekaterina Shakharova/volně k užití

Chceš pomoct své babičce nebo dědovi a pohlídat jim důležitá data? Přinášíme ti detailní souhrn toho, kdo má nárok na výchovné k důchodu.

O zvýšení starobního důchodu za vychované dítě – tzv. „výchovné“ – je možné žádat již od 1. září. Jeho cílem je ocenit zásluhy pečujících osob a také mimo jiné snížit rozdíl mezi průměrným starobním důchodem žen a mužů.

15. května 2022 11:30 Čas čtení 6:39 Většina práce, kterou vykonávají ženy, zůstává neoceněna. Může být bránou do chudoby Většina práce, kterou vykonávají ženy, zůstává neoceněna. Může být bránou do chudoby

Nárok na 500 Kč bude mít od 1. ledna 2023 ten z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu. Podle webu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR jej automaticky dostanou například ženy, které již důchod pobírají. Žádost se tak týká především pečujících mužů. Podívej se, komu – a za jakých okolností – vzniká na výchovné nárok. 

Kdo?

Výchovné náleží té osobě, která se o výchovu dítěte (vlastního, osvojeného či převzatého do péče) starala v největším rozsahu, přičemž pečovat o něj musela do dosažení zletilosti alespoň po dobu deseti let. Pokud se tato osoba ujala výchovy dítěte po dosažení osmého roku jeho života, stačí, pokud pečovala po dobu pěti roků. Podmínky pro uznání výchovného budou tak podobné těm platným pro snížení důchodového věku žen.  

Kolik?

Pevně stanovená částka příspěvku činí 500 Kč. Nicméně pokud člověk vychoval více dětí, tato částka se násobí jejich počtem. Tudíž za tři vychované děti bude rodiči náležet 1 500 Kč, o které se trvale zvýší procentní výměra starobního důchodu, řádného nebo i předčasného. 

Jak?

Ženám, kterým byly starobní důchody přiznané před 1. lednem 2023, se starobní důchod zvýší automaticky. U mužů automatické zvýšení podle resortu práce a sociálních věci není možné, jelikož plátce důchodu nemá ve své evidenci uveden údaj o počtu vychovaných dětí. Mužům tak bude výchovné přiznáváno pouze na žádost, kterou je nutno podat do 31. 12. 2024. U starobních důchodů přiznaných po 31. 12. 2022 bude třeba o výchovné požádat vždy. 

Další otázky a odpovědi, včetně modelových situací, najdeš na webu MPSV.

Domů
Sdílet
Diskuse