Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2022 11:30
Čas čtení 6:39
Adéla Ježková

Většina práce, kterou vykonávají ženy, zůstává neoceněna. Může být bránou do chudoby

Většina práce, kterou vykonávají ženy, zůstává neoceněna. Může být bránou do chudoby
Zdroj: Pixabay/Saydung89 /volně k užití
REFRESHER EKONOMIKA FEMINISMUS
Uložit Uložené

Ženy tráví domácími pracemi více než dvakrát tolik času než muži, ukazují průzkumy. Extrémní zatížení žen není oceněno ani penězi, ani vlídným slovem. Jako poděkování jsou na stáří uvrhnuty do chudoby.

Před několika dny jsme oslavili Den matek. Jeden den v roce jim děkujeme za to, co všechno pro nás dělaly a dělají, o co všechno se musí postarat. Děkujeme jim za „druhé šichty“, které je čekají po příchodu domů ze zaměstnání. Děkujeme za neplacenou práci, kterou průměrně stráví dvakrát více času než muži. Ta ale není výsadou matek, týká se všech žen. Domácí práce a péče totiž nejsou považovány za „práci jako takovou“, nýbrž za součást „každé správné ženy“.

Co bude dnes k obědu?

Jak popisuje socioložka Marta Vohlídalová ze Sociologického ústavu AV ČR, neplacenou prací se v tom nejzákladnějším smyslu rozumí péče o domácnost a její členy, včetně práce v souvislosti s péčí o dítě, jeho vychováváním a vzděláváním.

Zdaleka se nejedná jen o úklid. Neplacená práce zahrnuje i například takzvanou „mentální nálož“ (mental load), která je s péčí o domácnost přímo spojena – tedy starost a zajištění činností, dohled na jejich „kvalitu“ a podobně. 

S takovým zatížením se člověk setkává v momentě, kdy musí všechny tyto povinnosti v rámci neplacené práce řídit, kontrolovat, musí si je pamatovat a myslet na ně. „Co budeme jíst zítra k obědu?“ střídá otázka „Co na to doma máme, a co je naopak potřeba koupit?“. Seznam v hlavě, který říká, že doma chybí mýdlo, ubrousky a aviváž. Doprovázení svých starých rodičů po lékařských kontrolách. To vše a mnohem více je „mental load“.

Doporučeno
Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) 28. března 2024 8:00

Neplacená práce zahrnuje také například péči o stárnoucí rodiče, rodiče partnera, prarodiče a o osoby v širší rodině. To je problém hlavně takzvaných „sendvičových žen“. Tedy žen, které se kromě svých nedospělých dětí starají ještě o staré rodiče, případně prarodiče. Nejhorší možná kombinace je být sendvičovou ženou a zároveň matkou samoživitelkou.

uklid
Zdroj: Unsplash/Volha Flaxeco/volně k užití

Další propast?

I v této oblasti každodenního života panuje poměrně výrazná propast mezi muži a ženami. Podle studie organizace Gender Studies v České republice v polovině 90. let trávili muži domácími povinnostmi průměrně deset hodin týdně, zatímco ženy pětadvacet hodin. Novější studie z přelomu let 2010 a 2011 ukazuje, že nerovnost se lehce snížila, nepoměr v angažovanosti však nevymizel. 

Doporučeno
Nikdo by neměl do práce chodit se strachem. Expertka Čmolíková Cozlová vysvětluje, jak se bránit proti sexuálnímu obtěžování Nikdo by neměl do práce chodit se strachem. Expertka Čmolíková Cozlová vysvětluje, jak se bránit proti sexuálnímu obtěžování 4. března 2022 7:00

Mohlo by se zdát, že rozdělení práce v domácnosti nejvíce závisí na tom, který z partnerů chodí do zaměstnání, a který je naopak například na rodičovské dovolené. V takovém případě je to logické, nicméně studie zaměřené na neplacenou práci pracují s termíny „ekonomicky aktivní“ a „ekonomicky neaktivní“. Ekonomicky neaktivní ženy sice tráví domácími pracemi i péčí o děti výrazně více času než ženy pracující, nicméně u mužů ekonomická neaktivita zvyšuje počet hodin strávených péčí o domácnost jen marginálně – v případě péče o děti nemá dokonce vliv žádný. Ekonomicky neaktivní ženy se tedy starají o domácnost, ekonomicky neaktivní muži svůj čas investují do jiných oblastí. 


Lepší situace panuje například v Norsku, kde ženy vykonávají domácí práce „pouze“ o dvacet procent více, vyplývá ze studie z roku 2019. V USA ženy domácí práce zastávají až o šedesát procent více, což je víceméně celosvětový průměr. Je překvapivé, že ve vyspělém Japonsku, ke kterému mnoho států vzhlíží jako ke vzoru, ženy neplacenou prací stráví o 380 procent více než muži. Nejhůře jsou na tom ženy v Pákistánu, kde na ně neplacená práce „padá“ v poměru s muži až v tisíckrát vyšší míře. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114871 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Měla by být neplacená práce součástí HDP?
  • Jak se mohou ženy prostřednictvím neplacené práce dostat na hranici chudoby?
  • Lze neplacenou práci „překonat“?
  • Existuje řešení?
Domů
Sdílet
Diskuse