Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2022 7:00
Čas čtení 10:25
Adéla Ježková

Nikdo by neměl do práce chodit se strachem. Expertka Čmolíková Cozlová vysvětluje, jak se bránit proti sexuálnímu obtěžování

Nikdo by neměl do práce chodit se strachem. Expertka Čmolíková Cozlová vysvětluje, jak se bránit proti sexuálnímu obtěžování
Zdroj: REFRESHER/ Eliška Kubů
REFRESHER SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

O sexuálním obtěžování na pracovišti s expertkou programu prosazování genderové rovnosti Klárou Čmolíkovou Cozlovou.

„Kačenko, skoč nám prosím tě udělat kafčo, ju. Děkujeme, prdelko,“ řekl CEO nadnárodní společnosti a laškovně plácl jednatřicetiletou PhDr. Kateřinu po stehně. Sprosťák, nestyda, nestoudník, nemrava, zvrhlík, řekli by možná jedni. „Nevinné pošťuchování,“ řekli by druzí. Správné pojmenování je ovšem pouze a jen jedno: sexuální obtěžování na pracovišti.

Z průzkumu pro organizaci proFem vyplývá, že s nějakou formou sexuálního obtěžování nebo sexuálního násilí se setká během svého života 54 % žen, se znásilněním pak 9,2 % žen. To je v přepočtu asi 409 tisíc žen v České republice.

O projevech sexuálního obtěžování na pracovišti, a jak se proti němu bránit, Refresher hovořil s expertkou programu prosazování genderové rovnosti Klárou Čmolíkovou Cozlovou z neziskové organizace Gender Studies.

Sexuální obtěžování na pracovišti má podle Čmolíkové Cozlové mnoho podob. „Tvrdší forma představuje společenský úzus, že žena došla ke svému kariérnímu úspěchu přes postel. Ta jemnější pak zase takové to: ‚ty se nám do toho nepleť, jdi nám radši udělat kafe‘. Přičemž obě formy sráží potenciální kariérní růst dívek a žen, jejich rozvoj je tím velmi limitován,“ vysvětlila s tím, že hlavní roli z velké části hrají hierarchizace a mocenská nadřazenost.

Doporučeno
Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii 16. ledna 2024 8:00

Obětmi sexuálního násilí jsou ženy i muži, rozdíly pak mohou panovat v projevech. V případě mužů jde násilí často ruku v ruce s věkem, tedy starší žena na vysoké pozici versus mladý muž na nižší. Podle Čmolíkové Cozlové se v takovém případě mocenská struktura projevuje jinak, než jsme zvyklí, což následně může vyústit ve vznik sexuálního obtěžování nebo sexualizovaného vztahu.

Sexuální harašení?

Sexuální obtěžování na pracovištích bylo přítomno v podstatě vždy, ovšem pomalu se mění naše postoje. Tolerance nevhodného chování se vytrácí, stále je ale v poměrně velké míře akceptováno jako „neškodné“. Podle Čmolíkové Cozlové si jako společnost začínáme uvědomovat, že některé projevy jsou prostě nepřijatelné, že nevyžádané fotky penisů jsou velmi za hranou.

„Za hranou je samozřejmě i ono verbální „ty se nám do toho prosím tě nepleť“, ale tam ještě česká společnost nedošla. Mám ale za to, že v posledních deseti, patnácti letech už jsme dospěli do stádia, že nejenom nerovné odměňování je to jediné „zlo“, že špatně jsou i tyto méně viditelné projevy – když to řeknu na „férovku“, patriarchátu,“ dodala.

Linka bezpečí: 116 111
zdarma pro děti, mládež a studující do 26 let

Diskuse o sexuálním obtěžování byly v českém prostředí často devalvovány. Zejména pak v 90. letech, kdy se termín systematicky překládal jako „sexuální harašení“, což evokovalo „neškodnou legraci“.

Jak vysvětluje organizace Gender Studies, používání pojmu sexuální harašení místo obtěžování zlehčuje a ironizuje problém. Přestože anglické sloveso „harass“ znamená obtěžovat, znepokojovat, české (foneticky podobné) „harašit“ vyvolává asociace typu: „haraší mu/jí ve věži“. Výraz „harašení“ problém bagatelizuje, protože „harašení ve věži“ je svému okolí spíše směšné než nebezpečné.

sexuální obtěžování na pracovišti
Zdroj: REFRESHER/ Eliška Kubů

„Mohli bychom si myslet, že ta doba už je dávno pryč, ale v části společnosti tento úzus přetrvává dodnes. To nás například limituje v tom, jak moc otevřeně o sexuálním obtěžování můžeme veřejně mluvit, jak přetvořit tu ideu „nevinné legrace“ do vážného problému,“ uvedla expertka. Jakékoli „genderové otázky“ totiž v české společnosti způsobují silný backlash i dnes.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111305 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

O čem Refresher s expertkou dále hovořil?

  • Jak nabídnout pomoc oběti.
  • Způsoby, jakými by sexuální obtěžování na pracovišti mělo být řešeno.
  • Co dělat a za kým jít, dopouští-li se obtěžování samotné vedení
  • Zda lze sexuálnímu obtěžování na pracovišti předejít
  • O problematice intimních a partnerských vztahů mezi pedagogem a studentem
Domů
Sdílet
Diskuse