Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. prosince 2022 9:17
Čas čtení 0:52

Zemřel Anton Tkáč, dráhový cyklista, olympijský vítěz a mistr světa

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel Anton Tkáč, dráhový cyklista, olympijský vítěz a mistr světa
Zdroj: Wikimedia Commons

Bylo mu 71 let.

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel po dlouhodobých zdravotních problémech jeden z nejslavnějších sportovců (česko)slovenské historie, dráhový cyklista Anton Tkáč. Rodák ze slovenské obce Lozorno patřil několik let k dominantním postavám světového cyklistického sprintu. O jeho úmrtí informoval na svém webu Slovenský olympijský výbor.

Trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz 

První titul mistra světa vybojoval Tkáš v roce 1974 v Montrealu, podruhé tamtéž o dva roky později. Potřetí se stal světovým šampionem v roce 1978 v Mnichově. Všech titulů dosáhl ve sprintu. Ze světových šampionátů měl ve sbírce ještě bronz v pevném kilometru na MS 1970 v Leicesteru, který získal ve věku pouhých 19 let.

„Anton Tkáč třikrát startoval na olympijských hrách. V Mnichově 1972 po bolestivém zranění skončil třináctý na 1 km s pevným startem a byl členem stíhacího kvarteta ČSSR, které nepostoupilo z kvalifikace. Po olympijském triumfu v Montrealu 1976 byl ve hře o medaile i v Moskvě 1980, kde ve sprintu skončil čtvrtý,“napsal Slovenský olympijský výbor. 

22. prosince 2022 11:55 Čas čtení 1:09 Ester Ledecká je královnou českého sportu. Stala se sportovkyní roku Ester Ledecká je královnou českého sportu. Stala se sportovkyní roku

V letech 1976 a 1978 byl vyhlášen československým Sportovcem roku. Ve velké anketě o nejúspěšnějšího slovenského sportovce 20. století skončil druhý za krasobruslařem Ondrejem Nepelem. 

Po skončení závodní kariéry působil Anton Tkáč jako trenér v Dukle Trenčín a třináct let vedl jako reprezentační trenér československé sprintery. Později byl šéfem sportu na slovenském ministerstvu obrany. V letech 2001–2011 vedl Slovenský svaz cyklistiky.

Domů
Sdílet
Diskuse