Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2022 11:55
Čas čtení 1:09
Adéla Ježková

Ester Ledecká je královnou českého sportu. Stala se sportovkyní roku

Ester Ledecká je královnou českého sportu. Stala se sportovkyní roku
Zdroj: Tim Clayton/Corbis via Getty Images
ČESKO ESTER LEDECKÁ OSOBNOSTI ČESKÉHO SPORTU OUTDOOROVÉ SPORTY ZIMNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká vyhrála anketu „Sportovec roku“.

Vyhlášení již 64. ročníku odborné ankety Sportovec roku, pořádané Klubem sportovních novinářů a zaštítěné agenturou BPA sport marketing, proběhlo ve středu. Svými hlasy o sestavení žebříčků rozhodlo celkem 223 novinářů a novinářek.

Olympijská vítězka na snowboardu Ester Ledecká získala v anketě 1 593 bodů, a umístila se tak na prvním místě. Jako sportovkyně tak převálcovala žebříček, který ji jazykově vylučuje. Nese totiž název „Sportovec roku“. I na druhém místě se umístily sportovkyně, byť s nimi název ankety tak trochu nepočítá. Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková získaly celkem 1 315 bodů.

Ženy se na prvních příčkách ankety umisťují pravidelně. Podobné situace se už opakovaly v minulých letech, není třeba listovat daleko do minulosti. Například v roce 2018, 2017 nebo 2015 obsadily první dvě příčky sportovkyně, v roce 2018 byla vítězkou také Ester Ledecká.

MMA zápasník Procházka uzavřel TOP 10

Top desítku nejlepších sportovců – a sportovkyň – za letošní rok ještě obsadili hokejista David Pastrňák, atlet Jakub Vadlejch, rychlobruslařka Martina Sáblíková, biatlonistka Markéta Davidová, lezec Adam Ondra, vodní slalomář Vít Přindiš, atletka Barbora Špotáková a MMA zápasník Jiří Procházka.

Kolektivem roku 2022 se stal hokejový tým ČR – muži. Druhou příčku obsadil hokejový tým ČR – ženy. A na třetím se umístil florbalový tým ČR – muži.

Sportovní legendou byl vyhlášen bývalý motocyklový závodník Květoslav Mašita, mistr světa a Evropy. A držitelkou ocenění za „Oddanost sportu“ pod záštitou Národní sportovní agentury se stala bývalá československá atletka, běžkyně na krátkých a středních tratích, Jarmila Kratochvílová.  

Anketa ocenila i juniory a juniorky. Nejlepším juniorem se stal plavec Daniel Gracík. Na druhém místě se umístila biatlonistka Tereza Voborníková a na třetím judista Adam Kopecký. 

Anketa:
Ženy v této anketě vítězí pravidelně, je čas aktualizovat název?
Určitě, je 21. století, měli bychom přijít s něčím inkluzivním.
Nevím. / Neumím si to představit.
Podle mě není změna názvu nutná.
Určitě, je 21. století, měli bychom přijít s něčím inkluzivním.
50 %
Nevím. / Neumím si to představit.
0 %
Podle mě není změna názvu nutná.
50 %
Domů
Sdílet
Diskuse