Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
23. prosince 2022 12:15
Čas čtení 1:03

Španělsko zřejmě umožní úřední změnu pohlaví už od šestnácti let, schválili to tamní poslanci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Španělsko zřejmě umožní úřední změnu pohlaví už od šestnácti let, schválili to tamní poslanci
Zdroj: Getty Images/Drew Angerer

Návrh nyní směřuje do Senátu, kde se rovněž očekává souhlas.

Španělská dolní komora parlamentu schválila zákon o právech trans* lidí. Ten umožňuje každému, kdo dosáhl věku šestnácti let, změnit pohlaví v občanském průkazu, a to bez lékařské zprávy nebo hormonální terapie. Pro bylo 188 poslanců Kongresu, proti 150. Zákon se nyní přesouvá do Senátu, i tam se očekává jeho schválení.

Někteří koaliční poslanci zákon kritizují

O změnu usilovala levicová strana Podemos, která je součástí koaliční vlády společně se socialistickou stranou premiéra Pedra Sáncheze. Pokud dojde ke schválení, bude moci každý člověk od šestnácti let změnit pohlaví v občanském průkazu mnohem jednodušeji. Podobně už systém sebeurčení pro právní uznání pohlaví zavedlo například Dánsko, Irsko, Norsko, Portugalsko a Švýcarsko.

6. dubna 2022 11:30 Čas čtení 14:30 Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor)

Žadatelé ve Španělsku doposud potřebovali lékařskou diagnózu genderové dysforie, tedy pocitu nesouladu mezi biologickým pohlavím a genderovou identitou, a doklad o hormonální léčbě trvající dva roky. Nezletilí navíc museli mít souhlas soudu. 

Poslanci nově přijatá legislativa rovněž zakazuje konverzní terapie, potírá diskriminaci LGBTI+ osob na pracovišti a snaží se pokročit v začleňování zejména trans žen. Ministryně pro rovnost Irene Montero uvedla, že zákon usnadní trans* lidem život a zaručí jim jejich práva. 

Návrh zákona ale rozdělil feministické hnutí v zemi a odhalil rozpory uvnitř vládní koalice. Někteří členové Sánchezovy socialistické strany zákon kritizují. „Když je gender nadřazen biologickému pohlaví, nezdá se mi to jako krok vpřed progresivním směrem, ale jako krok zpět,“ uvedla bývalá místopředsedkyně vlády Carmen Calvo.

20. prosince 2022 11:11 Čas čtení 2:21 Karel Šíp ve své knize komentuje trans muže zraňujícím způsobem. Přestože sám přiznává, že o problematice nic neví Karel Šíp ve své knize komentuje trans muže zraňujícím způsobem. Přestože sám přiznává, že o problematice nic neví

Podle jiných kritiků by zákon mohl ohrozit práva žen. Umožnil by prý mužům, kteří se sami identifikují jako ženy, soutěžit v ženských sportech nebo žádat o přeřazení do ženských věznic. Vyjádřili také obavy ohledně práva nezletilých osob na sebeurčení pohlaví.

Domů
Sdílet
Diskuse