Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. prosince 2022 11:11
Čas čtení 2:21

Karel Šíp ve své knize komentuje trans muže zraňujícím způsobem. Přestože sám přiznává, že o problematice nic neví

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Karel Šíp ve své knize komentuje trans muže zraňujícím způsobem. Přestože sám přiznává, že o problematice nic neví
Zdroj: Česká televize

„Chceš bejt kluk a tím hlavním, pohlavním, pohrdáš? Víš, co ti řeknu? Tím urážíš celé mužské pokolení. A my tě mezi sebou nechceme,“ stojí v nové knize známého moderátora.

Moderátor, humorista a scenárista Karel Šíp vzbudil rozruch úryvkem své nové knihy, v níž komentuje trans muže, kteří se nerozhodli pro úplnou fyziologickou proměnu. Minulý týden v pořadu Rozstřel následně uvedl, že okolo něj „téma prolítlo a prostě se nad ním zamyslel jako naprostý laik“.

Krotitel splašených myšlenek, který myšlenky nezkrotil 

„Chceš bejt kluk a tím hlavním, pohlavním, pohrdáš? Víš, co ti řeknu? Tím urážíš celé mužské pokolení. A my tě mezi sebou nechceme,“stojí v kapitole knihy Krotitel splašených myšlenek, která letos vychází. Moderátorka Monika Zavřelová se ho v pořadu Rozstřel zeptala, zda nejsou taková slova kontroverzní a jestli nemohou být zraňující pro někoho, kdo si právě tranzicí prochází. 

„Víte, ať se ozvou. Já přesně tomu problému nerozumím. Dozvěděl jsem se o tom o prázdninách, prolítlo to okolo mě. A když dělám knížku a krátké literární útvary, takové fejetonky, tak mě napadlo se tomu věnovat jako naprostý laik. Jenom jsem se snažil domýšlet, do jakých důsledků to půjde,“ řekl Šíp a dodal, že pokud kniha vyvolá kontroverze, tak to nebude ke škodě. „Budu rád, když mi někdo vysvětlí, že se to má takhle nebo onak. Od toho je život, aby se věci vyjasňovaly,“ myslí si.

19. prosince 2022 6:00 Čas čtení 5:50 Volíš Pivo nebo Smažáka? Umělá inteligence nám pomohla vytvořit hlavu státu podle největších českých neřestí Volíš Pivo nebo Smažáka? Umělá inteligence nám pomohla vytvořit hlavu státu podle největších českých neřestí

Na jeho slova zareagovala například Lenka Králová z organizace Trans*parent, která usiluje o prosazování práv a pozitivních společenských změn ve prospěch transgender nebinárních a intersex osob. „Není možné říkat zlé a ubližující věci a pak se dodatečně vymlouvat na to, že o tom vlastně nic nevím. Omluva to nebyla, bylo to vymlouvání. (...) Důstojnost člověka nedefinuje jeho rozkrok. Ano, trans lidé mají možná v tomhle ohledu komplikovanější intimní život. Ale ten je jenom a pouze naší věcí. Nikomu do toho nic není,“napsala na svůj facebookový profil.

Doplnila, že na rozdíl od Šípa zná osobně desítky trans mužů. „Vím, čím si museli projít a s čím musí v životě bojovat. Každý jeden z nich je tisíckrát obdivuhodnější chlap než pan Šíp. To, co do své knihy napsal, je neskutečně ubohé,“ okomentovala Šípovy výroky Králová. Neinformovanost a stáří nejsou podle ní žádnou omluvou pro takto nenávistný výrok. „Pokud se k němu tohle dostane a on to bude chtít vysvětlit. Já to ráda udělám,“ uzavřela. 

REFRESHER se pokoušel získat Šípovo vyjádření. Mluvčí České televize ale na dotazy nereagovala, kontaktovat se nám nepodařilo ani agenturu, která moderátora zastupuje.

Tranzice je složitým procesem 

U transgender osoby se skutečný gender neztotožňuje s tím, který jí byl určen po narození. Patří sem trans ženy, které byly po narození prohlášeny za muže, nicméně v průběhu života si uvědomily, že muži nejsou. A také trans muži, tedy muži, kteří byli po narození prohlášeni za ženy, ale s tímto přiděleným pohlavím se neztotožňují.

9. prosince 2022 8:30 Čas čtení 0:43 Tato trans inkluzivní vánoční reklama tě zaručeně dojme, vsadila na ni španělská značka Tato trans inkluzivní vánoční reklama tě zaručeně dojme, vsadila na ni španělská značka

Jako muž žila i Lenka Králová. Pro Refresher v rozhovoru popsala, co je to tranzice a jak probíhá: „Tranzice je přechod do nového života v té správné genderové roli. Jejím účelem je dospět do stavu spokojenosti. Má tři fáze: sociální, medicínskou a úřední.“

V případě medicínské tranzice dochází k tělesným modifikacím, které pomáhají trans lidem cítit se ve svém těle lépe, není ale podle Králové nutností. „Existují lidé, kteří se rozhodnou neudělat se svým tělem vůbec nic – a neznamená to, že by byli méně trans,“ uvedla. Česká republika je nicméně jednou z posledních zemí v Evropě, která vyžaduje k úřední změně pohlaví chirurgický zákrok. „Stát tedy vyžaduje takto invazivní, riskantní zásah do těla kvůli úředničině. Kvůli písmenku v občance, které člověku komplikuje život. Na operace se zároveň – i kvůli covidu – čeká dlouhé roky. A nezletilí mladí lidé do 18 let je ani podstoupit ze zákona nemohou, ti nemají možnost vůbec žádnou,“ doplnila Králová.

Domů
Sdílet
Diskuse