Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. prosince 2022 v 14:15
Čas čtení 1:12

McDonald's otevřel první převážně automatizovanou provozovnu, aktivisté se proti ní bouří

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
McDonald's otevřel první převážně automatizovanou provozovnu, aktivisté se proti ní bouří
Zdroj: Unsplash/Jurij Kenda/na voľné použitie

Cílem testovací pobočky je zvýšit rychlost a přesnost objednávek.

Společnost McDonald's otevřela první převážně automatizovanou pobočku, a to v americkém státě Texas. V restauraci rychlého občerstvení poblíž města Fort Worth lidem místo obsluhy naservíruje jídlo třeba dopravníkový pás. Cílem má být zrychlení a zpřesnění objednávek. Proti pobočce ale protestují tamní aktivisté. Ti by od společnosti uvítali spíše to, aby svým zaměstnancům platila takové peníze, kterými by dosáhli alespoň na životní minimum.

Dávají přednost robotizaci, místo aby zaměstnancům řádně platili, říkají kritici 

Mluvčí společnosti McDonald's sdělil deníku The Guardian, že testovací koncept není plně automatizovaný a restaurace prý zaměstnává tým lidí srovnatelný s tradičními pobočkami. Automatizovaná restaurace je menší než typický McDonald's a zaměřuje se spíše na zákazníky na cestách než na ty, kteří se plánují najíst uvnitř.

6. prosince 2022 v 19:27 Čas čtení 1:00 V některých amerických pobočkách McDonald's se porušoval zákon o dětské práci, provozovatelé dostali pokutu V některých amerických pobočkách McDonald's se porušoval zákon o dětské práci, provozovatelé dostali pokutu

Omezuje také interakce mezi členy týmu a zákazníky a využívá vylepšené technologie, které umožní zaměstnancům začít připravovat objednávky dříve. Lidé si tak mohou jídlo buď vyzvednout v části vyhrazené pro dřívější objednávky, nebo si je klasicky objednat přes dotykový panel.

Zatímco společnost označila nový koncept za téměř bezproblémový, jsou to tamní aktivisté, kdo se bouří. Kritizují McDonald's za to, že se raději zabývá automatizací, než aby svým zaměstnancům řádně platila mzdu odpovídající životnímu minimu. 

V Texasu je minimální mzda 7,25 dolaru za hodinu, v přepočtu tedy 165 korun. Nezvýšila se už téměř deset let. Méně si lidé vydělají už jen v Georgii. V celé zemi vydělává většina zaměstnanců McDonald's méně než 15 dolarů na hodinu, tedy mnohem menší částku, než činí životní minimum. 

Anketa:
Jaký je tvůj pohled na automatizaci?
Nevidím v tom problém. / Vítám to.
Jsem pro, pokud jde zvyšování automatizace ruku v ruce se zvýšením sociálního zabezpečení.
Jsem v každém případě proti.
Nevidím v tom problém. / Vítám to.
38 %
Jsem pro, pokud jde zvyšování automatizace ruku v ruce se zvýšením sociálního zabezpečení.
45 %
Jsem v každém případě proti.
17 %

Podle zprávy Institutu pro politická studia z roku 2021 patří McDonald's mezi 300 veřejných společností s nejnižšími průměrnými mzdami zaměstnanců. Testovaná automatizovaná restaurace také nahrává obavám, že by mohla robotizace připravit o práci ještě více lidí a zcela je nahradit.

Domů
Sdílet
Diskuse