Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. prosince 2022 10:04
Čas čtení 1:51

Srbská armáda je kvůli Kosovu v nejvyšší pohotovosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Jednotky srbské armády jsou v pohotovosti na rozkaz prezidenta. Může za to napětí v sousedním Kosovu.

Srbsko uvedlo své ozbrojené síly do stavu „vysoké pohotovosti“. Srbský ministr obrany Miloš Vučević to oznámil v pondělí pozdě večer a poukázal na stále napjatější vztahy se sousedním Kosovem, které se v poslední době ještě více vyhrotily v důsledku blokád a přestřelek. TASR o tom informuje na základě úterní zprávy agentury AFP.

„Srbský prezident (Aleksandar Vučič) nařídil srbské armádě, aby byla v nejvyšší úrovni bojové pohotovosti, tedy na úrovni (připravenosti) k použití ozbrojené síly,“ řekl Vučević. Dodal, že prezident také nařídil posílit takzvané speciální ozbrojené síly, a to ze současných 1 500 na 5 000 příslušníků.

Srbské ministerstvo vnitra rovněž uvedlo, že „všechny (armádní) jednotky“ okamžitě přejdou „pod velení náčelníka generálního štábu“. Agentura AFP připomíná, že prezident Vučič vydal zmíněný rozkaz poté, co byl v neděli na hranici s Kosovem vyslán náčelník generálního štábu srbských ozbrojených sil Milan Mojsilovič.

Napětí v Kosovu roste

Srbské ozbrojené síly byly v posledních letech několikrát uvedeny do stavu „vysoké pohotovosti“ kvůli napětí s Kosovem. Naposledy se tak stalo v listopadu poté, co Bělehrad prohlásil, že několik bezpilotních letounů z Kosova narušilo jeho vzdušný prostor.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Stovky Srbů, rozhořčených zadržením bývalého policisty podezřelého z účasti na útocích na etnické Albánce, postavily 10. prosince barikády a ochromily dopravu na dvou hraničních přechodech z Kosova do Srbska.

kosovo srbsko
Zdroj: TASR/AP

Podle příslušníků mezinárodní mírové mise v Kosovu pod vedením NATO (KFOR) se stavba barikád časově shoduje s nárůstem počtu přestřelek v oblasti. Poslední takový incident byl zaznamenán v neděli večer.


Napětí na severu Kosova, kde žije převážně srbská menšina, se zvýšilo zejména v listopadu v důsledku dlouhodobého sporu o poznávací značky vozidel. Priština se snaží zavést zákon, který by Srbům žijícím v Kosovu zakázal používat srbské poznávací značky.

Stovky policistů, soudců, státních zástupců a dalších úředníků patřících k místní srbské menšině opustily na protest proti tomuto zákonu svá místa. Priština nakonec od tohoto opatření upustila, ale hromadné odchody z veřejných funkcí způsobily, že v zemi vzniklo jakési bezpečnostní vakuum, píše agentura AFP.

Aleksandar Vučič
Zdroj: U.S. Department of State

V důsledku napjaté situace se Kosovo následně rozhodlo odložit i komunální volby v obcích se srbskou většinou. Tyto volby se měly původně konat v polovině prosince, ale z rozhodnutí prezidentky Vjosy Osmani byly odloženy na duben.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Mírové síly KFOR v posledních měsících zvýšily svou přítomnost v severním Kosovu. K poslednímu případu střelby, který se v současné době vyšetřuje, došlo teprve v neděli večer u obce Zubin Potok. Střelba byla vedena na jednu z hlídek KFOR. Nedošlo však k žádným zraněním ani hmotným škodám.

Priština viní z nejnovější eskalace napětí Bělehrad. Tvrdí, že její severní soused využívá všech dostupných prostředků, aby zasáhl proti ústavnímu pořádku Kosova. Kosovo, které obývají převážně etničtí Albánci, vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Bělehrad to však odmítá uznat a dosud ho stále považuje za součást svého území.

Nezávislost Kosova neuznává ani pět členských států EU: Kypr, Řecko, Rumunsko, Slovensko a Španělsko.

Domů
Sdílet
Diskuse