Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. prosince 2022 v 9:43
Čas čtení 1:31

Vědci vyvinuli krevní test na Alzheimerovu chorobu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vědci vyvinuli krevní test na Alzheimerovu chorobu
Zdroj: Public Domain Pictures

Podle vědců by test mohl nahradit nákladné skenování mozku nebo bolestivou lumbální punkci a umožnit včasnější odhalení nemoci.

Vědci vyvinuli krevní test, který umožňuje diagnostikovat Alzheimerovu chorobu bez nutnosti bolestivé lumbální punkce, během níž se odebírá vzorek mozkomíšního moku z dolní části zad. Pokud by byl test schválen, mohl by umožnit rychlejší diagnostiku nemoci. Léčba by tak byla zahájena dříve. Výsledky výzkumu publikovali vědci v úterý v časopise Brain.

Dosavadní postupy jsou bolestivé, nákladné a ne vždy dostupné

Alzheimerova choroba je nejčastější formou demence, ale její diagnostika je stále obtížná –⁠ zejména v raných stadiích onemocnění. Lumbální punkce, pomocí které se zjišťuje úbytek určitých neuronových buněk v mozku, může být pro mnoho lidí bolestivá a mohou po ní pociťovat bolesti hlavy nebo zad. Punkce se často provádí v kombinaci se zobrazováním mozku, což je ale pro změnu nákladné. K pozitronové emisní tomografii (PET), pomocí které toto vyšetření probíhá, navíc nemají někteří pacienti například v USA přístup. 

Vývoj spolehlivého krevního testu je tak v diagnostice Alzheimerovy choroby velkým krokem dopředu. „Krevní test je levnější a bezpečnější, snadněji se provádí a může zlepšit klinickou jistotu při diagnostice Alzheimerovy choroby a výběru účastníků pro klinické studie a sledování nemoci,“okomentoval výsledky výzkumu Thomas Karikari z University of Pittsburgh, který se na studii podílel.

Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí – myšlení, paměti, úsudku. Bývá nejčastější příčinou demence, která vede postupně k závislosti nemocného na každodenní pomoci jiného člověka. Nemoc poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer v roce 1907. V té době se považovala za nemoc vzácnou. Nyní se nějaká forma demence vyskytuje u více než sedmi milionů obyvatel Evropy.

„Rychlost, kterou Alzheimerova nemoc postupuje, se u každého postiženého liší. Nemocný má však čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. Mění se celá jeho osobnost. V posledních stadiích nemoci už vůbec není schopen se sám o sebe postarat,“uvádí Česká alzheimerovská společnost.

Karikari a další členové týmu se zaměřili na vývoj krevního testu na bázi protilátky, který by detekoval konkrétní formu tau proteinu, který je pro Alzheimerovu chorobu typický. Testovali ho na šesti set pacientech v různých stadiích Alzheimerovy choroby a zjistili, že hladina proteinu dobře koreluje s hladinou tau v mozkomíšním moku a dokáže spolehlivě odlišit Alzheimerovu chorobu od jiných neurodegenerativních onemocnění. 

23. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:00 Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá?

Nyní musí vědci test ověřit u širší skupiny pacientů z různých rasových a etnických skupin a pacientů trpících různými stadii ztráty paměti nebo jinými potenciálními příznaky demence.

Domů
Sdílet
Diskuse