Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
28. prosince 2022 14:51
Čas čtení 2:32

Dej si letos Psohňostroj. Organizace vyzývá k šetrnému slavení silvestra

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dej si letos Psohňostroj. Organizace vyzývá k šetrnému slavení silvestra
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Na nebi je možná hezký, v uších psů a dalších zvířat ale působí peklo. Nezisková organizace Helppes chce letošním Psohňostrojem upozornit na to, že tichá oslava nového roku bude prostě lepší.

Nadměrný hluk způsobený novoroční zábavní pyrotechnikou představuje utrpení pro zvířata. Nezisková organizace Helppes proto spolu s agenturou WMC Grey letos spustila projekt Psohňostroj, který vybízí k respektu ke zvířatům během silvestrovských oslav. O Psohňostroji informovala organizace v tiskové zprávě, informovala ČTK.

27. prosince 2022 12:10 Čas čtení 1:06 Pouštíme do ovzduší toxickou sprchu pro nás i přírodu. Vědci varují před ohňostroji Pouštíme do ovzduší toxickou sprchu pro nás i přírodu. Vědci varují před ohňostroji

Kvůli hlučnosti zábavní pyrotechniky musejí například majitelé psů zajistit, aby byli psi v dostatečné vzdálenosti od zdroje výbuchu, v krajních případech jim musejí podat i uklidňující léky. „Kvůli této zvrácené člověčí potřebě oslav příchodu nového roku je každoročně zraněno a umírá mnoho zvířat, včetně psů,“ tvrdí ředitelka organizace Helppes Zuzana Daušová. Podle ní pak ještě více trpí zvířata ve volné přírodě, kde se před zábavní pyrotechnikou nemohou chránit.

Smyslem Psohňostroje je seznámit s problémem veřejnost. Autoři projektu proto vytvořili video, ve kterém psi nosí světelné obojky a díky choreografii připomínají skutečný ohňostroj. Podle kreativního ředitele WMC Grey Davida Sudy mohou video na sociálních sítích sdílet třeba odpůrci zábavní pyrotechniky a posílit tak své argumenty vůči novoročním ohňostrojům.

Ve videu vystupují budoucí asistenční a vodicí psi z Helppes spolu se svými trenérkami a pečovatelkami. Koncept vymysleli Roman Hynek a Pavel Wilhelm Přibyl, video zrežíroval Daniel Seman.

29. března 2024 9:00 Čas čtení 3:44 „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

Na webových stránkách si lidé zároveň mohou mimo jiné nastudovat tipy, jak oslavit silvestra s ohledem na zvířata nebo jak připravit psy na hlasité novoroční oslavy. Web tak například doporučuje vzít psa během dne na dlouhou procházku nebo ho během ohňostrojů nenechávat o samotě.

Ohňostroje přináší i jiná rizika

Na rizika spojená se zábavní pyrotechnikou dlouhodobě upozorňuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP). V tiskové zprávě zmínil případ, kdy „dopadlo přímo mezi diváky několik zkrvavených labutí, které vyděšené ohňostrojem narazily do drátů trolejového vedení“. Podle ČSOP totiž zábavní pyrotechnika vyvolává ve zvířatech paniku. Vydávají se na útěk, který může především ve tmě končit tragicky. Kupříkladu ptáci pak mohou opustit svá hnízda, ryby se zase mohou přiotrávit zbytky pyrotechniky ve vodě v rybnících.

Kriticky se k zábavní pyrotechnice staví i vědci z Akademie věd České republiky, o čemž jsme tě informovali v úterý. Barevné výbuchy na obloze označili za „toxickou sprchu pro člověka i životní prostředí“. 

Akademie věd nezapomněla zmínit konkrétní koktejl nebezpečných látek, který se během výbuchů dostává do ovzduší. Údajně se kvůli pyrotechnice uvolní 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu, 12,2 tuny rubidia, z efektů zelené barvy baryum a asi tuna stroncia z červené barvy. Mimo to však dýcháme i fosfor, síru, zinek a další.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

„Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ řekl Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR. „Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují a o jeho nebezpečích nemají ani ponětí,“ dodal.

Před pyrotechnikou varují i státní rezorty

Ministerstvo zemědělství ve středu v tiskové zprávě zveřejnilo výzvu Ústřední komise pro ochranu zvířat, aby města a obce regulovaly pořádání ohňostrojů pomocí obecně závazných vyhlášek s ohledem na domácí mazlíčky i hospodářská a volně žijící zvířata. Komise zároveň apeluje na prodejce, aby stáhli zábavní pyrotechniku z prodeje, nebo přinejmenším nabízeli pouze tu s omezenými zvukovými efekty.

Ministerstvo také připomíná, že kupříkladu pražský magistrát od roku 2020 nepořádá tradiční velký ohňostroj a pro užití zábavní pyrotechniky vyhrazuje jen některé zóny. Podle dostupných informací plánuje letos ohňostroj pouze městská část Praha 21 spolu s Běchovicemi, Kolodějemi a Klánovicemi. Konat se bude na poli mezi Běchovicemi a Újezdem nad Lesy.

V Praze navíc platí zpřísněná pravidla pro používání zábavní pyrotechniky. Podle vyhlášky tak nesmí být odpálena v památkové rezervaci, na náplavkách, v přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 100 tisíc korun ve správním řízení nebo až 10 tisíc korun na místě.

Domů
Sdílet
Diskuse