Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
28. prosince 2022 17:03
Čas čtení 1:27

Zelenskyj představil mírový plán. Kreml nesouhlasí a trvá na připojení anektovaných oblastí k Rusku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj představil mírový plán. Kreml nesouhlasí a trvá na připojení anektovaných oblastí k Rusku
Zdroj: TASR/AP

Krym, Záporožská oblast, Chersonská oblast, Luhanská oblast a Doněcká oblast jako součást Ruska. Pokud ukrajinská strana do svého mírového plánu nezahrne tuto skutečnost, nemohou být jednání mírová, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Kreml zavrhl ve středu desetibodový mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s tím, že návrh na ukončení konfliktu na Ukrajině musí přihlížet i k nové „realitě“. Tou je anexe čtyř ukrajinských administrativních oblastí k Rusku. TASR o tom informuje podle zprávy agentury Reuters.

22. prosince 2022 9:00 Čas čtení 1:28 Zelenskyj v Bílém domě: Pomoc Ukrajině není charita, ale investice do bezpečnosti Zelenskyj v Bílém domě: Pomoc Ukrajině není charita, ale investice do bezpečnosti

„Nemůže existovat takový mírový plán pro Ukrajinu, který nebude přihlížet k současné realitě související s ruským územím a připojením čtyř regionů k Rusku. Plány, které na tyto skutečnosti nebudou brát ohled, nemohou být mírové,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.


Rusko v září po sporných referendech, které odsoudil Západ i Kyjev, prohlásilo za součást Ruska čtyři ukrajinské administrativní jednotky – Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast. Ruská armáda přitom ani jednu ze zmíněných oblastí plně neovládá.

Zelenského desetibodový plán

Agentura Reuters představila ve středu Zelenského desetibodový mírový plán, se kterým ukrajinský prezident poprvé přišel v listopadu na virtuálním jednání G20, informoval The Kyiv Independent. Plán zahrnuje stažení ruských vojsk z mezinárodně uznaného území Ukrajiny, a tedy i ze zmíněných čtyř oblastí a Krymského poloostrova, který Moskva anektovala ještě v roce 2014. Rusko opakovaně deklaruje, že o tomto bodě odmítá diskutovat.


Mírový plán ukrajinského prezidenta se kromě toho zabývá jadernou bezpečností v souvislosti se Záporožskou jadernou elektrárnou či potravinovou bezpečností související se zabezpečením vývozu ukrajinského obilí. Kyjev kromě toho v rámci energetické bezpečnosti požaduje zavedení omezení na ceny ruských energií a obnovení ukrajinské energetické infrastruktury, která byla poškozena při ruských útocích.


Plán také vyzývá k propuštění válečných zajatců a ke vzniku speciálních tribunálů, které budou vyšetřovat ruské válečné zločiny. Ukrajina také žádá ochranu životního prostředí souvisejícího především s odminováním svého území a s obnovením čističek vod.


Na závěr mírového plánu Kyjev žádá vybudování bezpečnostní architektury v evropsko-atlantickém prostoru, která by zahrnovala záruky pro Ukrajinu. Ukrajina také chce, aby všechny zainteresované strany podepsaly dokument potvrzující ukončení války.
Zelenskyj navrhl také uspořádat ještě tuto zimu mírový summit, který by se zabýval jeho plánem na mír.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Až budou provedena všechna protiválečná opatření, až se začne obnovovat bezpečnost a spravedlnost, měly by strany podepsat dokument potvrzující konec války. Nastínil jsem konkrétní, praktická řešení. Mohou být implementovány. A rychle. Jsou účinné. Pokud se Rusko postaví proti našemu mírovému vzorci, bude to důkaz, že chce pouze válku,“ dodal ukrajinský prezident.

 

Domů
Sdílet
Diskuse