Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková TASR
22. prosince 2022 9:00
Čas čtení 1:28

Zelenskyj v Bílém domě: Pomoc Ukrajině není charita, ale investice do bezpečnosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj v Bílém domě: Pomoc Ukrajině není charita, ale investice do bezpečnosti
Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik

Kongres USA přivítal Zelenského potleskem vestoje.

Pomoc, kterou Spojené státy poskytují Ukrajině, není charita, ale investice do světové bezpečnosti. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu v americkém Kongresu. TASR o tom informují tiskové agentury Reuters a AFP.


„Je pro mě velkou ctí, že mohu být v Kongresu USA a promluvit k vám i ke všem Američanům. Navzdory všem beznadějným a chmurným scénářům Ukrajina nepadla... je stále živá,“ prohlásil Zelenskyj na začátku svého projevu.

21. prosince 2022 15:06 Čas čtení 1:16 Kremlu se návštěva Zelenského v Bílém domě nelíbí Kremlu se návštěva Zelenského v Bílém domě nelíbí

„Porazili jsme Rusko v boji o myšlení světa,“ řekl ukrajinský prezident, kterého členové Kongresu přivítali potleskem vestoje. Ukrajinskou vlajku drželi v rukou také tři američtí zákonodárci.

„Tento boj rozhodne o tom, v jakém světě budou žít naše děti“

„Vaše peníze nejdou na charitu, ale jsou investicí do světové bezpečnosti a demokracie, ke které přistupujeme co nejzodpovědněji,“ řekl Zelenskyj. Podle něj bude výsledek války na Ukrajině ovlivňovat svět po celé generace. „Tento boj rozhodne o tom, v jakém světě budou žít naše děti a vnuci a pak jejich děti... Tento boj nelze ignorovat a doufat, že oceán nebo něco jiného poskytne ochranu,“ řekl ukrajinský prezident.


Na tiskové konferenci americký prezident Joe Biden podle CBS News prohlásil, že bude Ukrajinu podporovat „tak dlouho, jak to bude potřeba“, a odsoudil ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu v době kruté zimy. „Měli bychom si ujasnit, co Rusko dělá – cíleně útočí na kritickou infrastrukturu Ukrajiny, ničí systémy, které zajišťují teplo a světlo pro ukrajinský lid v nejchladnější a nejtemnější části roku. Rusko používá zimu jako zbraň,“ řekl Biden.

Na závěr ukrajinský prezident předal americkým zákonodárcům ukrajinskou vlajku, která pochází z města Bachmut, které se nachází na frontové linii. Zelenskyj toto město osobně navštívil jen několik dní před cestou do Spojených států.

17. prosince 2022 15:42 Čas čtení 1:39 Více než 50 procent trans a nebinárních mladých lidí v USA letos uvažovalo o sebevraždě Více než 50 procent trans a nebinárních mladých lidí v USA letos uvažovalo o sebevraždě

TASR uvádí, že podle agentury Reuters Zelenskyj svým projevem oslovil členy Kongresu, zejména republikány, kteří jsou stále skeptičtější k miliardám dolarů, jež USA posílají na pomoc Ukrajině. Se svým projevem se připojil k mnoha dalším světovým lídrům, kteří ve středu vystoupili na společném zasedání obou komor amerického Kongresu. TASR zmiňuje agenturu Reuters, jež v této souvislosti připomíná téměř legendární návštěvy britského premiéra Winstona Churchilla, který během druhé světové války vystoupil v Kongresu hned několikrát.

Domů
Sdílet
Diskuse