Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
17. prosince 2022 v 15:42
Čas čtení 1:39

Více než 50 procent trans a nebinárních mladých lidí v USA letos uvažovalo o sebevraždě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Více než 50 procent trans a nebinárních mladých lidí v USA letos uvažovalo o sebevraždě
Zdroj: Unsplash/Mercedes Mehling/na voľné použitie

Znepokojivě vysoká míra depresí, úzkostných stavů a pokusů o sebevraždu se vyskytuje v liberálních i konzervativních regionech.

Více než padesát procent mladých trans nebo nebinárních lidí ve Spojených státech amerických v letošním roce vážně uvažovalo o sebevraždě. Vyplývá to z výzkumu neziskové organizace Trevor Project, která se zabývá prevencí sebevražd LGBTQ+ mládeže. 

9. prosince 2022 v 8:30 Čas čtení 0:43 Tato trans inkluzivní vánoční reklama tě zaručeně dojme, vsadila na ni španělská značka Tato trans inkluzivní vánoční reklama tě zaručeně dojme, vsadila na ni španělská značka
Pokud znáš někoho, kdo potřebuje pomoc, nebo potřebuješ pomoc ty sám, obrať se na následující NONSTOP linky: Linka bezpečí (pro děti a studenty do 25 let včetně): 116 111; Linka duševní tísně (pro celou populaci): 476 701 444; Linka první psychické pomoci (pro dospělé) NONSTOP: 116 123. Další krizové linky nalezneš zde.

Trans a nebinární lidé nemají přístup k péči o duševní zdraví

Míra rizika sebevražd byla nepřekvapivě vysoká ve státech, které práva trans osob potlačují, jako jsou Texas nebo Arkansas. O sebevraždě ale vážně uvažovali i mladí lidé žijící v progresivních státech, jako je New York, Kalifornie nebo Oregon. 

Například v Kalifornii, která je nejlidnatějším americkým státem a kde nedávno přijali zákon na ochranu trans mládeže, uvažovalo o sebevraždě 44 % mladých LGBTQ+ lidí. Čtrnáct procent se o ni pokusilo. U trans a nebinárních lidí byly výsledky ještě více alarmující. Padesát čtyři procent respondentů uvažovalo o sebevraždě, pokusilo se o ni devatenáct procent. Celých 70 % LGBTQ+ mládeže ve státě uvedlo, že se setkalo s diskriminací.

LGBT
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

„Přestože Kalifornie má být zlatým státem pro všechny lidi, trans, genderově nekonformní a intersexuální lidé mají stále problémy s přístupem k základním službám, takže výsledky nejsou překvapivé,“okomentovala výzkum Bamby Salcedo, prezidentka organizace TransLatin. „Není dostatek psychiatrů, psychologů či terapeutů, kteří by bez předsudků rozuměli tomu, s čím se potýkáme,“ uvedla a doplnila, že pokud trans a nebinární lidé nemají přístup k péči o své duševní zdraví, a jsou navíc diskriminováni i v práci nebo řeší problémy s bydlením, na jejich psychiku to má negativní dopady.

5. října 2024 v 7:00 Čas čtení 5:26 White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho

V ostatních státech byla míra rizika sebevražd velmi podobná: 56 % v Texasu, 54 % na Floridě, 50 % v New Yorku, 54 % v Pensylvánii, 51 % v Illinois, 54 % v Ohiu, 55 % v Georgii, 53 % v Severní Karolíně a 52 % v Michiganu. Údaje přicházejí v době, kdy konzervativní zákonodárci omezují práva queer a trans lidí. Letos bylo ve státních legislativách podáno přes sto padesát takových návrhů zákonů, nejvíc v historii země.

Například v květnu přijala Florida nový zákon, pro který se vžilo označení Don't Say Gay. Zabývá se omezováním školního výkladu o sexuální orientaci a genderových otázkách. Více o kontroverzním zákonu se dočteš v našem článku. Po USA se také množí násilnosti zaměřené na LGBTQ+ akce a prostory. V listopadu střílel útočník v nočním gay baru v Coloradu. Zabil pět lidí, osmnáct zranil. 

Domů
Sdílet
Diskuse