Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 17:00
Čas čtení 5:29
Tereza Patočková

Co přesně je „Don't Say Gay bill”, jak ovlivní tisíce amerických studentů a proč zasáhl i společnost Disney?

Co přesně je „Don't Say Gay bill”, jak ovlivní tisíce amerických studentů a proč zasáhl i společnost Disney?
Zdroj: Getty Images/Joe Raedle
NEWS LGBTQ+ LIDÉ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Co je v poslední době často skloňovaný „Don't Say Gay bill“, jak ovlivní americké studenty a proč kvůli němu společnost Disney přišla o pozemková privilegia, která na Floridě měla? To vše rozebíráme v článku.

Don't Say Gay bill je označení, jež se vžilo pro nově přijatý floridský zákon, který se oficiálně jmenuje „rodičovská práva ve výuce”. Zákon se zabývá omezováním školního výkladu o sexuální orientaci a genderových otázkách.

Název „Don't Say Gay“ dali nové floridské legislativě její odpůrci, kteří tvrdí, že omezení floridských škol ve výuce o sexuální orientaci a genderových otázkách povede až tak daleko, že za použití slova gay budou učitelé vyhazování ze škol.

Pokud by školy zákon nedodržely a o sexuální orientaci učili, mohou je podle zákona rodiče žáků zažalovat. Zákon upravující výuku o sexuální identitě a genderu podepsal republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis a ihned po jeho schválení se zákon stal velkou kontroverzí a spustil vlnu protestů. Co přesně zákon omezuje, co jím jeho tvůrci zamýšleli a jaké reálné dopady může mít? To vše rozebíráme v článku. 


Sexuální výchova je důležitou součástí vzdělávacího systému. Minulý týden, na Mezinárodní den proti homofobii, transfobii a bifobii, zveřejnily Studentské listy anketu, ve které se mladí lidé vyjadřovali ke stavu české sexuální výuky a tomu, jak zahrnuje LGBTQ témata. Dle mladých český vzdělávací systém s queer tématy pracovat neumí. V českých směrnicích pro sexuální výuku není sexuální identita ani orientace vůbec zahrnuta. I přesto, že se v českých školách o LGBTQ tematice neučí, není zakázáno o ní vyučovat. To ale po nově prošlém zákonu není případ americké Floridy. 


DeSantis podepsal zákon na konci března a dle médií byl údajně reakcí na žalobu rodičů proti okresu Leon na Floridě, kteří tvrdili, že je škola nezapojila do diskuse o genderové identitě jejich dítěte. I přesto, že byly následně odhaleny e-maily, ve kterých žalující matka studenta o tomto tématu s učitelem svého dítěte komunikovala a oba se snažili přijít na způsob, jak situaci uchopit. Zákon vejde v platnost během července a ustanovuje především tři základní oblasti. 

Domů
Sdílet
Diskuse