Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. prosince 2022 15:06
Čas čtení 1:16

Kremlu se návštěva Zelenského v Bílém domě nelíbí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kremlu se návštěva Zelenského v Bílém domě nelíbí
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se poprvé od začátku konfliktu v zemi vydal na zahraniční cestu, a to do USA. Vysloužil si tím negativní reakci Kremlu.

„Z cesty prezidenta Volodymyra Zelenského do Spojených států amerických nevzejde nic dobrého,“ reagoval na středeční let ukrajinské hlavy státu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle jeho slov, uvádí The Guardian, může Ukrajina zapomenout na mírová jednání. Mezitím řeší prezident USA Joe Biden další problém, který se týká dronů používaných Ruskem. Uvnitř mají být americké součástky.

21. prosince 2022 14:00 Čas čtení 0:39 Nerudová: Snažím se být obličejem budoucnosti. Místo terapie chodím na ryby Nerudová: Snažím se být obličejem budoucnosti. Místo terapie chodím na ryby

O středeční cestě Zelenského do Washingtonu, kde měl vystoupit i v Kongresu, jsme tě informovali dopoledne. Zelenskyj naplánoval návštěvu Bílého domu v době, kdy má prezident Joe Biden oznámit novou dodávku zbraní pro Kyjev včetně raket systému Patriot. To se ruské straně nelíbí.

Kreml tvrdí, že dodávkami zbraní se Západ snaží prohloubit konflikt. „Dodávky zbraní pokračují a sortiment dodávaných zbraní se rozšiřuje. To vše samozřejmě vede k vyostření konfliktu, což pro Ukrajinu nevěstí nic dobrého,“ dodal Peskov. Ruský prezident Vladimir Putin se totiž má ve stejnou chvíli setkat s vysoce postavenými představiteli ruských ozbrojených sil, zhodnotit výsledky války na Ukrajině a po sérii porážek na bojišti stanovit plán pro příští rok.

Americké součástky v íránských dronech

Ve stejné chvíli také Spojené státy řeší situaci spojenou s íránskými drony, které využívá ruská strana na Ukrajině. Podle CNN se jedná o více komponentů včetně mikroelektroniky pocházející z USA, jimiž jsou stroje vybaveny. Na případu již prý údajně pracuje speciální tým vyšetřovatelů. Existují totiž důkazy, že i přes přísné embargo se íránská strana ke komerčně dostupným součástkám dostane.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Minulý měsíc vyšetřovací organizace Conflict Armament Research se sídlem ve Spojeném království zkoumala několik dronů, které byly sestřeleny na Ukrajině. Zjistila, že až 82 % jejich součástek bylo vyrobeno společnostmi se sídlem v Americe. Našla zde procesory firmy Texas Instruments a taktéž motor vyrobený rakouskou firmou, již vlastní kanadský koncern Bombardier Recreational Products. Obě firmy prý netuší, jak je to možné.

Situace má dokazovat, že i součástky použitelné k civilnímu létání mohou být natolik výkonné, že se dají využít i pro účely armády. Tyto části často spadají těsně pod hranici výše zmíněného embarga.

Domů
Sdílet
Diskuse