Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová TASR
21. prosince 2022 8:37
Čas čtení 1:01

Volodymyr Zelenskyj je na cestě do USA, setká se s Bidenem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Volodymyr Zelenskyj je na cestě do USA, setká se s Bidenem
Zdroj: Kancelária prezidenta Ukrajiny, Getty Images/Drew Angerer

Návštěva zatím není potvrzená, vše závisí na bezpečnostní situaci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje ve středu 21. prosince navštívit americké hlavní město Washington. Bude to jeho první cesta do zahraničí od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Zelenskyj by měl vystoupit také v Kongresu, ukrajinský prezident tuto informaci potvrdil na svém oficiálním twitterovém účtu.

Výjimečná událost zaměřená na demokracii

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi v dopise členům Kongresu napsala, že ve středu večer by měli být přítomni „výjimečné události zaměřené na demokracii,“ píše TASR. Další podrobnosti neuvedla. Informaci v úterý nepotvrdila ani novinářům. Řekla ale, že návštěva hrdiny, jakým je Volodymyr Zelenskyj, by pro Kongres Spojených států byla ctí. 

20. prosince 2022 12:17 Čas čtení 0:41 Ukrajina zpřísňuje obranu své hranice s Běloruskem. Obává se útoku Ruska Ukrajina zpřísňuje obranu své hranice s Běloruskem. Obává se útoku Ruska

Podle tamních médií Zelenskyj plánuje navštívit Bílý dům v době, kdy má prezident Joe Biden oznámit novou dodávku zbraní pro Kyjev, včetně raket systému Patriot. Ruský prezident Vladimir Putin se má ve stejnou chvíli setkat s vysoce postavenými představiteli ruských ozbrojených sil, zhodnotit výsledky války na Ukrajině a po sérii porážek na bojišti stanovit cíle pro příští rok.

Pro Zelenského jde o první zahraniční cestu od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu. Se světovými lídry často hovoří telefonicky nebo přes videomost. Osobní cesta by podle BBC měla potvrdit důležitost vztahů Ukrajiny s USA, které hrají hlavní roli při poskytování vojenské podpory. Spojené státy už Ukrajině poskytly pomoc odhadem za 50 miliard dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse