Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
29. prosince 2022 12:15
Čas čtení 1:15

Česko se nebude zabývat čínskými turisty kvůli covidu. Opatření bude koordinovat s Evropskou unií

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko se nebude zabývat čínskými turisty kvůli covidu. Opatření bude koordinovat s Evropskou unií
Zdroj: TASR/František Iván

Vzrůstající počty nakažených v Číně prozatím nechávají české Ministerstvo zdravotnictví v klidu. Čínské turisty z vlastní iniciativy kontrolovat nebude.

Česko zatím nebude řešit pravidla pro cestující přijíždějící z Číny samostatně, jako například Itálie, která kvůli riziku šíření koronaviru zavádí povinné PCR testy. Případná protiepidemická opatření se budou podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba řešit koordinovaně na úrovni Evropské unie. Řekl to na dotaz ČTK.

28. prosince 2022 18:50 Čas čtení 1:43 Čína se uprostřed koronavirové pandemie otevírá světu. Panují obavy z šíření nových variant Čína se uprostřed koronavirové pandemie otevírá světu. Panují obavy z šíření nových variant

Čínské hranice byly kvůli epidemii téměř tři roky uzavřené, na začátku ledna by se měly otevřít bez nutnosti karantény, která dosud cestování omezovala. Čína se nyní po náhlém a rychlém rozvolnění přísných protiepidemických pravidel potýká s obrovským nárůstem vážně nemocných pacientů s covidem-19.

„Česká republika situaci v Čínské lidové republice monitoruje a hodnotí na základě dostupných informací. Aktuálně v oblasti nastavení preventivních mechanismů probíhá na úrovni Evropské unie odborná diskuse ke zhodnocení situace a k aplikaci případných opatření,“ uvedl mluvčí Jakob. Platí podle něj dohoda o koordinovaném postupu na úrovni EU.

Politika nulové tolerance viru skončila

V pondělí Čína oznámila, že od 8. ledna přestane vyžadovat, aby se lidé přijíždějící do země podrobili karanténě. Bude jim stačit negativní PCR test na covid-19. Doposud museli cestující po překročení čínských hranic strávit nejméně pět dní v přísné izolaci a pod dohledem na hotelovém pokoji a následně tři dny v domácí karanténě. Svého času byla karanténa stanovena dokonce na 21 dní.

Podle agentury Reuters v současné době neexistují pro Číňany žádná omezení, pokud chtějí cestovat do zahraničí. Díky novému pravidlu se ale výrazně usnadní jejich návrat domů. Očekávaný větší pohyb obyvatel Číny vyvolává v řadě zemí obavy. Japonsko, Indie, Malajsie a Tchaj-wan již oznámily, že od cestujících z Číny budou vyžadovat při vstupu negativní testy na koronavirus. Zvažují je podle médií také Spojené státy.

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

Jak jsme tě informovali včera, podobně jako Česko se k situaci staví i Velká Británie. Tamní vláda podle vyjádření premiéra Rishiho Sunaka žádné restrikce pro turisty z Číny nechystá.

Ministerstvo zdravotnictví evidovalo za středu 583 nakažených včetně reinfekcí. V nemocnici je momentálně hospitalizováno 611 lidí, z toho 49 leží na JIP.

Domů
Sdílet
Diskuse