Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
28. prosince 2022 18:50
Čas čtení 1:43

Čína se uprostřed koronavirové pandemie otevírá světu. Panují obavy z šíření nových variant

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína se uprostřed koronavirové pandemie otevírá světu. Panují obavy z šíření nových variant
Zdroj: TASR/AP

Světovým virologům se nelíbí, že Čína náhle upustila od své dříve preferované cesty tzv. nulové tolerance covidu-19, když nyní například ruší nutnou karanténu pro turisty. Hrozí totiž, že by se nákaza mohla začít znovu šířit po světě v nových variantách.

Co přinese rozvolnění protikoronavirových opatření v Číně? O tom v posledních dnech diskutují virologové z celého světa. Jak uvádí The Guardian, obávají se opětovného rozšíření nákazy po celém světě poté, co asijská země upustila od cesty tzv. nulové tolerance viru. Může se stát, že se nově vytvořené mutace koronaviru, jež v zemi zřejmě vznikly, znovu rozprostřou po celé planetě.

14. prosince 2022 10:01 Čas čtení 1:11 Čínské úřady: Sledování rozsahu nákazy covidem-19 již není možné Čínské úřady: Sledování rozsahu nákazy covidem-19 již není možné

Čína v posledních dnech upustila od nulové tolerance viru. To v praxi znamenalo, že měla nastavená ta nejpřísnější pravidla včetně velkých karantén, testování a další izolace. Nyní se však všechno mění a země upouští i od „základních“ karantén, či dokonce zveřejňovaní počtu nově nakažených, a to v době, kdy čísla s největší pravděpodobností výrazně rostou. 

Čína v polovině prosince přiznala, že sledování nákazy covidem-19 již není možné. „Mnoho asymptomatických osob se již testování neúčastní, takže není možné přesně zachytit skutečný počet asymptomatických infikovaných osob,“ uvedly úřady 14. prosince. Problém je přitom někde jinde – hrozí, že Číňané, zejména starší osoby, začnou umírat, jelikož proočkovanost v zemi je malá, a to zejména mezi seniory.

Dle statistik, mezi nimiž vyčnívají data britské společnosti Airfinity, je možné momentálně počítat s více než 5 000 mrtvými denně. Celkově by v zemi mělo být mezi milionem a milionem a půl nakažených osob. Dá se nicméně předpokládat, že situace je mnohem horší. 

Podle prognóz by Čína měla zažít dva vrcholy nákazy – jeden 13. ledna, kdy se předpokládá kolem 3,5 milionu nakažených v zemi, 3. března pak dokonce více než 4 miliony. Od ledna roku 2020 do února 2022 přitom země oficiálně držela počty nakažených pod 100 tisíci.

Svět se připravuje

Státy sousedící s Čínou, ale i další země se proto připravují na možnou nákazu různě. Japonsko například v úterý ohlásilo, že od 30. prosince musí všichni turisté z pevninské Číny, kteří zde strávili minimálně týden, předložit při příjezdu negativní koronavirový test nebo jít na 7 dní do karantény. K testování lidí z pevniny přistoupí i Tchaj-wan již od 1. ledna.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Spojené státy se ale prozatím pouze rozhodují, Austrálie se dosud bude řídit vlastními restrikcemi. Britská vláda podle vyjádření premiéra Rishiho Sunaka žádné restrikce pro turisty z Číny nechystá. 

Malajská vláda chce zase naopak popostrčit obyvatele k tomu, aby se nechali očkovat, čemuž má pomoci osvěta. Indie na druhou stranu zavedla pro všechny cestující nejen z Číny, ale také z Japonska, Jižní Koreji, Hongkongu a Thajska nutný PCR test. 

Česko a koronavirus

Česká republika nárůst koronavirových případů neregistruje. Jak uvádí ministerstvo zdravotnictví, ke 28. prosinci bylo registrováno 759 nových případů včetně reinfekcí, 622 osob je aktuálně hospitalizovaných. Celkem 57 lidí leží na jednotkách intenzivní péče. Celkově koronaviru podlehlo 42 094 osob.

Domů
Sdílet
Diskuse